Elutasították Schwarzenegger kötvénykibocsátási tervét

Nem sokkal hivatalba lépése után vereséget szenvedett Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója, miután a törvényhozás elutasította a kiadások csökkentését és egy 15 milliárd dolláros kötvénykibocsátást tartalmazó tervét.

A színészből lett politikus korábban ígéretet tett arra, hogy adóemelés nélkül teszi rendbe a rendkívüli mértékben eladósodott állam pénzügyeit. Az új kormányzó a költségek csökkentésével (ettől mintegy 3,8 milliárd dolláros megtakarítást remélt Schwarzenegger), és egy 15 milliárd dolláros kötvénykibocsátással kívánta kezelni az állam pénzügyi válságát.

A törvényhozás visszautasítása azt jelentheti, hogy jövő júniusra kiürül Kalifornia állam kasszája, ugyanis akkor válik esedékessé egy 14 milliárd dolláros kölcsön visszafizetése - írja a BBC News Online.

A többségben lévő demokraták ellenezték Schwarzenegger tervét, az ő ellenindítványukat ugyanakkor élesen bírálták a republikánusok.

A határidő pénteken telt le, addig kellett volna ugyanis megegyezniük a kérdésben ahhoz, hogy a tervezetet jövő márciusban népszavazásra bocsássák.

Kalifornia idén 12,5, jövőre pedig 15 milliárd dolláros költségvetési hiánnyal számolhat. A hatalmas deficit főként az elmúlt két évben tapasztalt gazdasági visszaesésnek, és az energetikai válság nem várt költségeinek köszönhető.

KAPCSOLÓDÓ CIKK