Szigorúbb lakáshitelezés, feszesebb büdzsé

Jelentős, az idei és a jövő évi költségvetést érintő megszorításokról, a lakáshitel- támogatások számottevő visszafogásáról döntött szerdai ülésén a kormány. A szigorítások hatására az idei büdzsé kiadási oldala 35 milliárd forinttal, a 2004-es költségvetésé pedig 105 milliárd forinttal csökken - derül ki a Pénzügyminisztérium [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.

Rekord folyómérleg-hiány várható
A fizetési mérleg GDP-arányos hiánya az idén várhatóan eléri a 6,2-6,5 százalékot - közölte a PM. A múlt esztendőben a deficit 4 százalékot, a megelőző esztendőben 3,4 százalékot tett ki. Az előrejelzés szerint a folyó fizetési mérleg hiánya euróban rekordméretű, 4,5-4,7 milliárd lesz, szemben a múlt évi 2,8 milliárddal és a megelőző esztendőben kialakult 2 milliárddal. A romlás elsősorban az áruforgalomban következett be, ahol a 2,6 milliárdos deficit 1,4 milliárddal nagyobb a tavalyinál. Az év első kilenc hónapjában keletkezett folyómérleg-hiányt a nem adóssággeneráló források mindössze 20 százalékban finanszírozták a tavalyi 55 százalékkal szemben, így az eladósodás tovább folytatódott. Az év végére a privatizációs bevételeknek köszönhetően ez az arány javulni fog, a PM szerint.

A kormány indoklása szerint a fizetési mérleg hiányának megugrása mindenképpen beavatkozást igényel. A fizetési mérleg hiányának visszafogása érdekében a 2004. évi költségvetési törvényben foglalt 3,8 százalékos államháztartási hiánymutatót mindenképpen be kell tartani, a lakosság hitelfelvételi hajlandóságát pedig korlátozni kell. A megszorító intézkedések az ez évi költségvetés kiadásait 35 milliárd forinttal, a 2004. évi büdzsé kiadási oldalát pedig 105 milliárd forinttal fogják vissza.

Az új lakásoknál az állami kamattámogatás mértéke a jövőben a megfelelő futamidejű állampapírhozam 60 százaléka, míg a használt lakások esetében a megfelelő futamidejű állampapírhozam 40 százaléka lesz. Ez azt jelenti, hogy a kölcsön futamidejével megeggyező állampapírok hozamszintjét kell figyelembe venni: 8 százalékos állampapír-piaci hozamnál 8 százalékos ügyfélkamatot jelent 4,8 százalékos támogatás mellett új lakás esetében, míg 9,6 százalékos ügyfélkamatot 3,2 százalékos támogatással használt lakás esetében.

A jelenlegi rendszerben az ügyfélkamat plafonja fix 5, illetve 6 százalék, az ezen felüli rész az állami kamattámogatás.

A használt lakások esetében a támogatott hitelek felső határa a jelenlegi 15 millió forintról 5 millió forintra csökken, új lakásoknál a támogatott hitelek felső határa 15 millió forint marad.

Az intézkedés nélkül a támogatott lakáshitelek állománya 2004-ben becslések szerint mintegy 500 milliárd forinttal emelkedett volna, az új feltételekkel azonban a növekedés várható mértéke 150 milliárd forint. Az intézkedések 2004-es költségvetést érintő kiadáscsökkentő hatása 10 milliárd forint, lényeges megtakarítás ebből inkább 2005-től jelentkezik.

Az új kamattámogatási rendszer a jogszabály megjelenése után három nappal lép hatályba, és a már felvett kölcsönöket nem érinti.

Szigorodik a maradványpénzek felhasználása is

A kormány még idén töröl a fejezetek központi kezelésű intézményeinek maradványpénzéből 25 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy az intézmények ezt a pénzt nem költhetik el, nem növelik tovább az államháztartás hiányát.

Az idei államháztartási hiány
Az államháztartás ez évi hiánya a GDP 5 százaléka körül alakul - közölte Várfalvi István, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára szerdán. A tárca december közepén közli előrejelzését az államháztartás idei várható helyzetéről.

A kabinet felfüggeszti továbbá a fejezeti kezelésű maradványok ez évi és jövő évi felhasználási lehetőségét. Így 2004-ben mintegy 70 milliárd forint költségvetési pénzmaradvány csak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal előzetes ellenőrzése után válik elkölthetővé. Ezzel a költségvetés kiadási oldalát terhelő maradványpénz-felhasználás a korábbinál lényegesen szigorúbb feltételek mellett, csak ellenőrzött módon történhet meg.

A kormány 35 milliárd forintnak megfelelő költségvetési zárolást rendel el a kormányzati kör 2004. évi előirányzataiból.  A kormány törölte a fejezetek idei kiadási előirányzataiból azt a 42 milliárd forintot, amit nyáron zárolt a kabinet. Ezzel véglegessé vált az idei évet érintő ilyen összegű megtakarítás.

Előző
Következő