A vártnál nagyobb a mérleghiány

2003. októberben 469 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg, míg az év első 10 hónapjában 4,014 milliárd eurót tett ki a mérleghiány. A szezonális hatások kiszűrésével számított egyenleg az előző hónaphoz viszonyítva lényegében nem változott. Elemzők 380-390 millió eurós folyó mérleghiányt valószínűsítettek októberre - közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A nem adóssággeneráló finanszírozáson belül a külföldiek magyarországi közvetlen befektetéseinek értéke 132 millió euró, ami ebben az évben a harmadik legnagyobb beáramlás volt. Ugyanakkor a magyar cégek külföldön jelentős - 714 millió eurós -külföldre irányuló tőkebefektetést hajtottak végre, ez a magyar vállalatok folytatódó regionális terjeszkedését mutatja.

2003. októberben az áruforgalom egyenlegének kiadási többlete 3516 millió euró export és 3884 millió euró import egyenlegeként alakult ki. A hiány a szezonálisan kiigazított adatok alapján 14 millió euróval csökkent az előző hónaphoz képest, míg a tavaly októberinél 11 millió euróval lett nagyobb. Az év tizedik hónapjában mind az export, mind az import értéke lényegében változatlan az előző hónaphoz képest. Függetlenül a szárak alakulásától, az egyenleg idősorában az októberi adat kis mértékű javulást mutat.

Októberben a szezonálisan kiigazított adatok alapján továbbra is csökkent a szolgáltatások deficitje az előző két hónaphoz képest. A szolgáltatások mindkét részmérlegének javult az egyenlege, az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások hiánya csökkent, illetve nagyobb bevételek mellett az idegenforgalmi többlet kis mértékben növekedett.

A kiigazított adatok alapján októberben a tőkebefektetésekhez kapcsolódó jövedelemáramláson belül mind a profitjellegű nettó kifizetések, mind pedig az adósság típusú befektetésekhez kapcsolódó nettó kamatkiadások mértéke növekedett az előző hónaphoz viszonyítva.

Októberben a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 576 millió euró forráskiáramlást mutatott, ami lényegében a magyarok jelentős - 714 millió eurós - külföldre irányuló befektetései miatt következett be, míg a külföldiek magyarországi befektetései 132 millió eurót tettek ki. A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió befektetéseknél jelentkező nettó forgalom 7 millió euró forrásbeáramlást mutatott. 2003. október végén a jegybanki tartalékok értéke 10,8 milliárd euró volt - közölte honlapján a jegybank.

Előző
Következő