Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke szerint jövőre új költségvetési szabályokat kell kidolgozni, mert a stabilitási paktum ügyében kirobbant vita kedvezőtlenül befolyásolta az Európáról alkotott képet. A bizottság szakértői már dolgoznak a szabályok módosításán, és javaslataikat a márciusi brüsszeli EU-csúcsértekezlet elé terjesztik.

Prodi az olasz Panoráma magazinnak adott interjújában elmondta, hogy a "sokkal hatékonyabb európai gazdaságirányítás érdekében" kell kialakítani új szabályokat, és ezzel a szándékkal egyre többen értenek egyet. A pénteken megjelenő lapinterjújában az elnök közölte, hogy 2004-ben megvitatják és döntést is hoznak az új szabályokról.

Franciaország és Németország elkerülte a büntetést a múlt hónapban a megengedett határt meghaladó költségvetési hiánya miatt, és ez megkérdőjelezte a paktum hitelességét. Az Európáról alkotott képet mindez kedvezőtlenül befolyásolta, az üzenet ugyanis az volt, hogy nincs szükség a paktumra és benne foglalt szabályokra - mondta Prodi.

EU-források a hét elején Brüsszelben közölték, hogy a bizottság szakértői már dolgoznak a költségvetési szabályok módosításán, és javaslataikat a márciusi brüsszeli EU-csúcsértekezlet elé terjesztik.