2,9 százalékkal bővült a gazdaság

A harmadik negyedévben 2,9, az első három negyedévben 2,7 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest - erősítette meg az előzetes adatokat a KSH. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a harmadik negyedben a növekedés 0,8 százalékos volt az előző negyedévhez viszonyítva.

Az élénküléshez termelési oldalról az ipar teljesítményének gyorsuló növekedése járult hozzá. A növekedésben keresleti oldalról továbbra is meghatározó szerepe volt a lakossági fogyasztás dinamikus bővülésének. Az áruk és szolgáltatások külkereskedelmi forgalmában folytatódott az egyensúly romlása.

A harmadik negyedben az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke az első félévi visszaesés után 1,7 százalékkal nőtt éves szinten. Az iparon belül a feldolgozóipar az átlagosnál gyorsabban, 4,1 százalékkal nőtt. Az építőipar 0,8 százalékos növekedést, míg a mezőgazdaság 9,4 százalékos visszaesést mutatott a harmadik negyedévében.

A szolgáltatások az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva 3,4 százalékkal bővültek a harmadik negyedévben. Valamennyi szolgáltatási ágazatban növekedés történt. A legnagyobb mértékben, 6,4 százalékkal a kereskedelem, javítás nemzetgazdasági ág teljesítménye növekedett, míg a legkisebb mértékű bővülés, mindössze 0,5 százalékos a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatban mutatkozott.

Az idei harmadik negyedben folytatódott a háztartások fogyasztási kiadásainak dinamikus növekedése, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 9,7 százalékkal, az idei első három negyedben 8,8 százalékkal emelkedett.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK