Tovább enyhül Japánban a deflációs nyomás

A japán kormány arra számít, hogy a jövő áprilistól kezdődő 2004-es pénzügyi évben a gazdaság reálértékben 1,8 százalékkal fog bővülni, ami ha beigazolódik, akkor  a világ második legerősebb gazdasága már a harmadik évben fog növekedést realizálni.

Az idén a GDP 2,0 százalékos bővülése várható, aminek hatására a kormány várakozása szerint a vállalatok növelik létszámfelvételeiket és ez kedvezően hat majd a GDP-hez fele részben hozzájáruló lakossági fogyasztás növekedésére is. A növekvő hazai kereslet és a tokiói központi bank vonzó - alacsony kamatokkal jellemezhető - pénzpolitikája azzal az eredménnyel jár, hogy tovább fog enyhülni az évek óta tartó deflációs nyomás, fokozatosan stabilizálódik a gazdaság.

A kormány várakozása szerint a következő pénzügyi évben a fogyasztói kiadások 1,1 százalékkal növekednek, a folyó évi várhatóan 0,6 százalékos bővüléssel szemben. A vállalatok beruházásai 7,2 százalékkal növekednek majd elsősorban az USA-ban és az ázsiai térségben, elsősorban Kínában eszközölt fejlesztések jóvoltából, szemben az idei évi 8,7 százalékos beruházás növekménnyel. A japán munkanélküliség várhatóan 5,1 százalékra mérséklődik 2004-ben az idei évi 5,2 százalékos szintről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK