Az illetékes orosz bíróság pénteken március 30-ig meghosszabbította a Menatep pénzügyi csoport igazgatótanácsi elnöke, Platon Lebegyev vizsgálati fogságát, amely kedden járt volna le. A Menatep csoport a legnagyobb orosz olajcég, a Jukosz 52 százalékának a tulajdonosa.

A hosszabbítást az orosz főügyészség kérte, amely azzal vádolja a július 2-án letartóztatott Lebegyevet, hogy bűnszövetkezet tagjaként nagyarányú csalást követett el, fondorlatosan és bizalommal visszaélve súlyos károkat okozott, továbbá ismételten és kirívóan nagy mértékben kibújt az adófizetés alól.

 

A bíróság megalapozottnak találta a főügyészségnek azokat az érveit, amelyek szerint Lebegyev - ha szabadlábra helyeznék - elszökhetne, bizonyítékokat tüntethetne el, és nyomást gyakorolhatna a tanúkra. A főügyészség ezeket az állításait azzal támasztotta alá, hogy Lebegyev több útlevéllel rendelkezik, felhasználhatja üzleti kapcsolatait, érintkezésbe léphet külföldön lévő bűntársaival, és komoly pénzügyi lehetőségei vannak. Lebegyev ügyvédei hiába mutattak rá, hogy ezek nem tekinthetők konkrét bizonyítékoknak. Anton Drel védő közölte: annál is inkább megfellebbezik a bírósági döntést, mert Lebegyev a tárgyalóteremben rosszul lett, de a bírák nem járultak hozzá orvosi vizsgálatához, hanem csak egy mentőautót rendeltek a helyszínre.

 

A vád szerint Lebegyev a kilencvenes években részt vett az Apatit cég részvényei egyötödének fondorlatos megszerzésében, több mint 283 millió dollárnyi kárt okozva az államnak. A főügyészség szerint ebben bűntársa volt Mihail Hodorkovszkij, a Yukos olajóriás volt elnök-vezérigazgatója is, aki ellen szintén vádat emeltek sikkasztás és adócsalás miatt. Ugyanez a bíróság kedden Hodorkovszkij október 25-én kezdődött vizsgálati fogságát is meghosszabbította március 25-ig, hasonló érvek alapján. Így egyikük sem kerülhet már szabadlábra az oroszországi elnökválasztás előtt.

 

A Jukosz elleni jogi-politikai támadás júliusban indult, és októberben Hodorkovszkij őrizetbe vételével és vád alá helyezésével tetőzött. Az ügyészség zárolta a Jukosz részvényeinek 44 százalékát, és a cégnél ötmilliárd dollárnak megfelelő adóhiányt is megállapítottak. Az állami követelések elegendő méretűek ahhoz, hogy a kormány esetleg részleges ellenőrzése alá vonja a Yukos-t.

 

Immár mind a Lebegyev, mind a Hodorkovszkij elleni vizsgálat lezárult, és mindketten megkapták ügyük hatalmas iratanyagát. A perre való felkészülés hosszú hónapokba telhet ügyvédeik számára. Vlagyimir Usztyinov főügyész nyilvános tárgyalás mellett foglalt állást, az orosz sajtó szerint ezen a véleményen van Vlagyimir Putyin elnök is.

 

A Jukosz pénteken 10,67 dolláron zárt a moszkvai RTS tőzsdén, 0,28 százalékkal olcsóbban, mint csütörtökön. Pénteken 10,67 dolláron is kezdett, és csak egy, tízezer részvényre szóló kötés volt belőle.

 

December 17-én 9,76 dollár volt a Jukosz, 2,30 százalékkal olcsóbb az előző napinál. Előző nap jött a hír, hogy Londonban előzetes megállapodást írtak alá a Jukosz-Szibnyefty egyesülés felbontásáról: akkor 9,99 dolláron zárt a részvény, 10,12 dolláros kezdés után. December 2-án, az adóhiány megállapítása után 10,83 dollárt ért a Jukosz-részvény, november 28-án, miután a Szibnyefty kilépése ismertté vált, 11,30 dollár volt. Október 27-én, Mihail Hodorkovszkij, az azóta lemondott elnök-vezérigazgató letartóztatásának bejelentése után 12,20 dolláron zárt 15,4 százalékos napi olcsóbbodás után. Október 3-án, a Jukosz-Szibnyefty egyesülés pénzügyi zárásakor 15,47 dollár volt. Július 3-án, Anton Lebegyev főrészvényes őrizetbe vételének bejelentésekor - ezzel kezdődött a Jukosz vesszőfutása - 13,65 dollárt ért a Yukos-részvény. Pénteken a tőzsde RTSI mutatója 567,40 ponton zárt, 0,15 százalékkal magasabban, mint csütörtökön.