1,1 milliárd euró a mérleghiány

A folyó fizetési mérleg harmadik negyedévi felülvizsgált hiánya 1,101 milliárd eurót tett ki, ez 66 millió euróval kisebb mint az előzetesen közölt deficit - közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden.

Az előzetes adat szerint a deficit a harmadik negyedévben 1,167 milliárd euró volt. A második negyedévben a hiány 1,529 milliárd eurót tett ki.

A jegybank összegzése szerint a harmadik negyedévben az előző időszakkal összehasonlítva nőtt a reálgazdasági tranzakciók deficitje, ebben a szolgáltatások egyenlegének változása volt a meghatározó. Az áruforgalom egyenlege viszont javult az előző negyedévhez képest.

A szolgáltatásokon belül mind az idegenforgalom, mind pedig az egyéb szolgáltatások esetében romlott az egyenleg. Az egyéb szolgáltatások tekintetében ez a kiadások és bevételek dinamikus növekedése mellett jelentkezett.

2003 harmadik negyedévében az áruforgalom deficitje 902 millió euró volt, szemben a második negyedévi 1,073 milliárd euróval, illetve a tavalyi harmadik negyedévi 505 millió euróval.

A szolgáltatásokon belül az idegenforgalom többlete 2003 harmadik negyedévében 386 millió euró volt, azaz a nyári hónapok ellenére enyhén csökkent a második negyedévi 410 millió euróhoz képest, tavaly a harmadik negyedévben a többlet 611 millió eurót ért el.

A nem adósság generáló finanszírozás egyenlege a harmadik negyedév végén 706 millió euró nettó forrásbeáramlást mutatott, szemben a tavaly harmadik negyedévi 311 millió euróval, illetve az idei második negyedévi 90 millió euróval.