Draskovics az új pénzügyminiszter

A vártnál nagyobb államháztartási hiány miatt február 15-én távozik a kormányból László Csaba pénzügyminiszter - jelentette be szerda délután Medgyessy Péter miniszterelnök. Utóda Draskovics Tibor, a miniszterelnök jelenlegi kabinetfőnöke lesz. A hírre a forint meredeken esni kezdett, később a piac megnyugodott.

Forrás: MTI
Medgyessy Péter és Draskovics Tibor

László Csabának azért kellett távoznia, mert a tavalyi államháztartási hiány sokkal nagyobb lett a vártnál, mondta Medgyessy Péter miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök szerint a különbség akkora, amelynek már személyi következményei kell, hogy legyenek. A kormány presztízse is megkövetelte a lépést, mondta Medgyessy Péter. A pénzügyi tárca szerdai közleménye szerint a deficit 5,6 százalék volt tavaly a miniszter által remélt 5,2 százalék helyett. A távirati iroda szerint a pénzügyminiszter távozásáról szerdán reggel egyeztettek a koalíciós pártok.

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy február 15-től a jelenleg szabadságát töltő Draskovics Tibor, mostani  kabinetfőnöke irányítja a Pénzügyminsztériumot. Az új miniszter feladata rövid távon az lesz, hogy megoldást találjon a vártnál nagyobb államháztartási hiány problémájának megoldására, mondta a miniszterelnök. Hosszabb távon gazdasági reformok bevezetését kell megterveznie, és párbeszédet kell kezdeményeznie a gazdaság szereplőivel a versenyképesség növeléséről, mondta Medgyessy Péter. Draskovics Tibornak azt is át kell gondolnia, hogy az euró bevezetésére milyen hatással lesz az államháztartás jelenlegi hiánya.

A forint meredek esésbe kezdett a hírre, mondta az [origo]-nak Barcza György, az ING Bank elemzője. A reggeli 261 forintos szint után 14 órakor 265 forintot is ért egy euró. A szakértő elmondta, hogy a gyengülés a pillanatnyi riadalomnak volt köszönhető, egy negyed órával később a hazai fizetőeszköz visszanyerte reggeli pozícióját.

László Csabát a nyáron több ügyben is kritizálta az MSZP. Bírálat érte a pénzügyi tárcát - illetve kommunikációját -, amikor László Csaba bejelentette: 2004-ben nem csökkennek az adókulcsok, megszűnik a lakáshitelek adókedvezménye, módosul az ingatlanadózás szabályozása, valamint szigorodnak a táppénz igénybevételének szabályai. A nagyobb kormányzó párt nehezményezte, hogy a pénzügyi tárca elképzeléseit anélkül hozta nyilvánosságra, hogy az MSZP-vel egyeztetett volna. A minisztérium javaslatai a nyilvános politikai viták után rendre elbuktak.

A szerdán reggel megjelent, vártnál nagyobb tavalyi államháztartási hiányról szóló pénzügyminisztériumi közlemény nyomán elemzők szerint további megszigorító intézkedéseket kell hoznia a kormányzatnak. Egyes szakértők szerint ezeket Draskovics Tibor leendő pénzügyminiszter a távozó László Csabánál könnyebben viheti keresztül a szocialista pártban.

Draskovics Tibor utódja a kabinetfőnöki poszton Katona Tamás, a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára, a Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke lesz - értesült a távirati iroda kormányzati körökből.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK