Putyin: 2014-re duplájára nőhet az orosz GDP

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint egyre elérhetőbbnek tűnik az orosz GDP megkétszerezése egy évtizeden belül; az elnök ezt még 2003-as újévi beszédében tűzte ki célul. Várakozások szerint az ország 2003-as gazdasági növekedése 7,0 százalék közelében lesz. A GDP megduplázása mellett Putyin azt is célul tűzte ki, hogy a tavalyi 12 százalékos inflációt idén 10 százalékra szorítsák le.

Putyin a heti miniszteri találkozón, hétfőn sürgette kormányát, hogy duplázza meg erőfeszítéseit a hazai össztermék megkétszerezésére. Az orosz GDP 6,8 százalékkal nőtt tavaly az első tizenegy hónapban az előző év azonos időszakához képest. Az orosz kormány novemberben 6,6 százalékra növelte a tavalyi GDP-növekedés célszámát a korábbi 5,9 százalékról. Mihail Kaszjanov orosz kormányfő decemberben közölte, hogy a 2003-as gazdasági növekedés meghaladja a 6,5 százalékot és 7,0 százalék közelében lesz. 2002-ben 4,7 százalékkal nőtt az orosz GDP. Az idei évre 5,2 százalék az előirányzat.

A GDP megduplázása mellett Putyin azt is célul tűzte ki, hogy a tavalyi 12 százalékos inflációt az idén 10 százalékra szorítsák le. Oroszországban az utóbbi öt évben folyamatosan csökken az infláció. 1998-ban, a fizetési válság idején 84,4 százalékos volt a fogyasztói áremelkedés üteme. Tavalyelőtt már mindössze 15,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, a tavalyi első tizenegy hónapban pedig 10,8 százalékos volt az infláció. A kormány célsávja az idén 8-10 százalék, ez a legalacsonyabb lenne a Szovjetunió megszűnése óta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK