Új uniós jogszabály készül az adócsalás ellen

Brüsszel újabb törvénnyel készül megzabolázni az adócsalást, ezúttal az alkohol-, a dohány- és az energiatermékek körében. Hivatalos adatok szerint az alkohol- és dohánycsempészet évente többmilliárd eurós jövedelemtől fosztja meg az unió tagállamait.

Az új jogszabály a vámhatóságok hatékonyabb együttműködésének alapjait rakja le. A 15 tagország szorosabb információcserét folytatna a határokon átnyúló nemzetközi bűnözést illetően. A jogszabály egyik rendelkezése szerint a tagállamoknak három hónapon belül teljesíteniük kell bármely tagország információigényét, ugyanakkor sürgős esetekben azonnali információcserére is lehetőség nyílik. A rendelkezés a tagországok jóváhagyását követően válik kötelezővé - írja az euro.hu.

"Óriási gondot jelent az adócsalás. Az ügy természeténél fogva igen nehéz pontos adatokkal szolgálni, viszont akár 4, akár 10 milliárd eurós veszteségről legyen szó, mindenképpen súlyos problémára kell megoldást találnunk" - nyilatkozta az adóügyi biztos szóvivője.

2003 júniusában az Európai Bizottság az adóköteles javak mozgását rögzítő számítógépes rendszer létrehozásáról döntött, majd októberben az áfacsalások megakadályozására hozott intézkedést az import- illetve az exportilletékek területén.