Sokkal kisebb a vártnál a fizetési mérleg hiánya

A folyó fizetési mérleg hiánya 200 millió euró volt 2003 novemberében, az év első tizenegy hónapjában pedig 4,147 milliárd eurót tett ki - közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank. Elemzők 360-370 millió euróra várták a novemberi folyó deficitet.

A folyó fizetési mérleg hiánya 2002 novemberében 309 millió euró volt, míg az első tizenegy hónapban a deficit 2,134 milliárd eurót tett ki.

2003 novemberében 200 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. A szezonális hatások kiszűrésével számított deficit 141 millió euróval kisebb az előző havinál. Ebben elsősorban a reálgazdasági tranzakciók egyenlegének javulása játszott szerepet; mind az áru-, mind pedig a szolgáltatásforgalom már harmadik egymást követő hónapban mutat kedvezőbb képet, mint az előző havi adat - közölte a jegybank.

Tavaly novemberben az áruforgalom egyenlegének kiadási többlete 3677 millió euró export és 3786 millió euró import egyenlegeként alakult ki. A hiány a szezonálisan kiigazított adatok alapján 62 millió euróval csökkent az előző hónaphoz képest, míg a tavaly novemberihez viszonyítva lényegében nem változott. Az év tizenegyedik hónapjában mind az export, mind az import értéke növekedett az előző hónaphoz képest.

Ebben a hónapban a szezonálisan kiigazított adatok alapján továbbra is csökkent a szolgáltatások deficitje az előző három hónaphoz képest.

Novemberben a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 86 millió euró forráskiáramlást mutatott, ami lényegében a tulajdonviszonyt megtestesítő portfolió befektetések 114 millió euró nettó forráskiáramlása miatt következett be. A pénzben, tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetések 29 millió eurós értéke a magyar befektetők 15 millió eurós külföldi, és a külföldi befektetők 44 millió eurós Magyarországra irányuló tőkebefektetésének eredményeként alakult ki.

2003. november végén a jegybanki tartalékok értéke 10,5 milliárd euró volt.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK