A fapados járatokat és a kerozint adóztatná Schüssel

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár a Handelsblatt című német lap hétfői számában felvetette az európai uniós adó bevezetésének gondolatát. - Az uniónak szüksége van saját, biztos pénzforrásra - közölte Schüssel, akit Romano Prodi európai bizottsági elnök egyik lehetséges utódaként is emlegetnek.

Schüssel pontosította, hogy nem a polgároktól követelnének újabb adót, hanem például adót vethetnének ki a kerozinra, és utalt az olcsó földrészközi repülőjáratokra. Az EU-adó ötletével már Guy Verhofstadt belga miniszterelnök is előhozakodott. Az osztrák kancellár szerint az EU-adó a nettó befizető országok terheit csökkentené, és felvetését hat nettó befizető ország decemberi akciója kiegészítésének nevezte.

A Prodihoz levelet küldő hat ország - Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Ausztria, Svédország - amellett állt ki, hogy az Európai Unió kiadásai a 2007-től kezdődő új költségvetési szakaszban se haladják meg az uniós szintű bruttó nemzeti jövedelem egy százalékát. A Handelsblatt ugyanakkor úgy tudja, hogy az Európai Bizottság az unió finanszírozásával kapcsolatos, februárban előterjesztendő javaslataiban nem foglalkozik az EU-adó gondolatával. Azt azonban szeretné elérni, hogy a kiadások szintje felkússzon az elvben lehetséges 1,24 százalékos szintre, ami a 25 tagúra bővülő Európai Unióban mintegy 150 milliárd eurót jelentene.

A német pénzügyminisztérium számításai szerint a teljes keretkihasználás a németek számára azt jelentené, hogy akár 14 milliárd euróval is megnőhet mostani 22 milliárd eurós számlájuk. Németország az EU legnagyobb nettó befizetője, a befizetések képezik a bevételek legnagyobb tételét. Ezt egészítik még ki a Handelsblatt által minimálisnak nevezett mezőgazdasági lefölözések, a csökkenő vámbevételek és a többletértékadóból származó bevételek egy része.

A Financial Times Deutschland című lap korábban olyan tervekről tudott, hogy az Európai Bizottság a 2007-től 2013-ig terjedő költségvetési időszakban csak fokozatosan érvényesítené a teljes keretkihasználást, a kiadási tétel felső határának megemelését 1,24 százalékra.