A három évre felvehető mikrohitel jelenlegi, 3 millió forintos összegét 5-6 millió forintra emelné 3-5 éves futamidő mellett a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány - közölte Braun Márton ügyvezető igazgató. Az alapítvány a mikrohitel jelenlegi 20 százalékos forgóeszközarányát 30 százalékra emelné.

Braun Márton elmondta: a hitelbírálatban részt vevő helyi vállalkozói központoknak nagyobb döntési kompetenciát kellene adni, és javasolják azt is, hogy ne kelljen a hitelszerződést közokiratba foglalni. A folyósításnál a megítélt hitel ötven százalékát előfinanszírozásként lehetne fizetni, utólagos elszámolási kötelezettség mellett - mondta az ügyvezető igazgató.

Az MVA javaslata szerint a mikrohitelt a különböző európai uniós pályázatoknál saját erőként is figyelembe kellene venni.

Az MVA tájékoztatása szerint 1992 és 2003 között 21 956 esetben és összesen 31,2 milliárd forint értékben folyósítottak mikrohitelt. Jelenleg a mikrohitel kihasználtsága 90 százalékos, és a társaság szerint havonta 500 millió forint mikrohitel kihelyezésére lenne lehetőség.