A tavalyi év műkereskedelmi szempontból egyértelműen Munkácsy esztendeje volt, a hazai árveréseken az ő művei voltak a legkeresettebbek, kimagasló leütési árakkal. A Poros út 220 millió forintos árával olyan csúcsot ért el, amelyet valószínűleg jó ideig nehéz lesz megdönteni - írja a Napi Gazdaság.

2003 Munkácsy éve volt. 220 millió forintot kínáltak a Poros út, 160 milliót A baba látogatói és 60 milliót a Dűlő szénásszekér című festményéért. Utánuk Nemes-Lampérth József Csendélet-e volt a legdrágább, amely 48 millió forintért kelt el. Nemes-Lampérth ritkaságnak számít, kevés képe van forgalomban.

Vaszary János évek óta sztár a hazai aukciókon, képei rendre magas áron cserélnek gazdát. Vaszary Akt Buddhával című alkotása a Mű-Terem Galéériában 28 millió forintért talált gazdára, az Akt két lámpával, illetve a Kertben ülők festménye 32-32 millióért kelt el a Kieselbach Galériában. A Polgár Galériában is kelendőek voltak a művész munkái, a tavalyi TOP-10-ük harmadik és negyedik helyén Vaszary-művek találhatók, 19 és 18 milliós leütési árral.

TOP-15:

Leütési ár (millió forint)

Galéria

Munkácsy Mihály: Poros út

220

Mű-Terem Galéria

Munkácsy Mihály: A baba látogatói

160

Mű-Terem Galéria

Munkácsy Mihály: Dűlő szénásszekér

60

Mű-Terem Galéria

Rippl-Rónai József: Sárga zongoraszoba

58

Kieselbach Galéria

Szőnyi István: Zebegényi Dunakanyar viadukttal

50

Kieselbach Galéria

Nemes-Lampérth József: Csendélet

48

Mű-Terem Galéria

Czóbel Béla: Párizsi utca

46

Mű-Terem Galéria

Canaletto: Velencei részlet

46

Kieselbach Galéria

Paál László: Faluvége

38

Kieselbach Galéria

Tihanyi Lajos: Kompozíciós vázlat

36

Mű-Terem Galéria

Munkácsy Mihály: Pihenő hölgy

35

Kieselbach Galéria

Munkácsy Mihály: Ballada

34

Polgár Galéria

Vaszary János: Akt kék lámpával

32

Kieselbach Galéria

Vaszary János: Kertben ülők

32

Kieselbach Galéria

Forrás: Napi Gazdaság

A Polgár-Galéria tavalyi tíz legmagasabb tételéből négy régi autó, ami a galéria vegyesebb profilját is mutatja. Egy 1950-es Mercedes Benz 170 SL autó 14 millió forintért talált gazdára, míg ugyanebből egy 1961-es modell 13 milliót ért meg vevőjének. 10 millióért kelt el egy 1908-as Laurin & Clement személygépkocsi.

A Nagyházi Galéria saját listáján két Rippl-Rónai állt az első két helyen, 28, illetve 22 millió forintos leütési árral. A BÁV nem tudta állni a versenyt a többi galériával a festményárverések piacán, a leütési csúcslistájukon mégis tíz tételből nyolc festmény. Itt csak az első helyezett Vaszary-kép ára haladta meg a tízmillió forintot, bár a Balaton nem az életmű legerősebb darabja. A képeken kívül csak egy képóra és egy kandeláber van a tízes listán.