Tavaly visszaesett a világ idegenforgalma

Tavaly visszaesett a globális idegenforgalom, miután sokan lemondták külföldi útjaikat az iraki háború, a SARS vírus és a világgazdaság gyengesége miatt - közölte az Idegenforgalmi Világszervezet (WTO).

Tavaly a külföldre utazók száma 1,2 százalékkal 694 millióra mérséklődött a 139 országot tömörítő nemzetközi szervezet előzetes adatai szerint. A WTO főtitkára, Francesco Frangialli szerint ugyanakkor, az idei évvel kapcsolatban kedvezőek a várakozások részben annak hatására, hogy élénkül a globális gazdaság és várhatóan kevesebb lesz a geopolitikai konfliktus.

A globális idegenforgalomban Európa részesedése 57,8 százalék, a tavaly ide látogatók száma nem változott 2002-höz képest. A 17,2 százalékos részesedésű Ázsiát felkeresők száma 9,3 százalékkal csökkent. Az amerikai kontinensre 2,1 százalékkal utaztak kevesebben tavaly. A térség részesedése a globális idegenforgalomból 16,2 százalék.

Afrikába és Arábiába többen utaztak

Az Afrikát felkeresők száma 5,0 százalékkal nőtt, a közel-keletre látogatók száma 10,3 százalékkal bővült, miután a térségben élők a hazájukhoz közeli országokat részesítették előnyben. A fő idegenforgalmi célállomás - a látogatók száma alapján - továbbra is Franciaország volt, amelyet Spanyolország követett. Az idegenforgalmi bevételek nagyságát tekintve az első helyen az Egyesült Államok állt, majd Spanyolország. A WTO adatai szerint 2002-ben a külföldre látogatók száma 2,7 százalékkal 700 millióra bővült.