Az uniós módszertan szerint számolva az államháztartás GDP-arányos hiánya 5,8 százalékos volt a korábban közölt 5,6 százalék helyett - nyilatkozta külföldi újságírók előtt Draskovics Tibor. A kijelölt pénzügyminiszter szerint ez nem befolyásolja az idei, 4,6 százalékos deficitcélt.

Draskovics Tibor szerint a folyó fizetési mérleg idei hiánya "láthatóan kisebb" lesz a tavalyinál, amelyet az elemzők GDP több mint 6 százalékára becsülnek. Úgy vélte, hogy a hiány Finanszírozásának összetétele sokkal egészségesebb lesz, mert nő a működőtőke-beáramlás, és a tőkekivitel vélhetően mérséklődik.

A kijelölt pénzügyminiszter közölte: szerkezeti reformokra van szükség az államháztartásban, hatékonyabbá kell tenni az adóbehajtást és a gyógyszertámogatást. Nem lehet megismételni a tavalyi túlköltekezést a gyógyszertámogatásban - mondta.

December közepén László Csaba pénzügyminiszter még 5,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra számított, a hónap végén a pénzügyi tárca adatai 5,6 százalékos deficitet mutattak. A tévedés László miniszteri székébe került.