A kereskedelmi szálláshelyek 2003-ban az előző évhez hasonló számú, 6,1 millió vendéget és 2 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az előzetes adatokat. A szállodák átlagosan 44 százalékos szobakihasználtsággal működtek. A kereskedelmi szálláshelyek a korábbi évet meghaladó, 87,3 milliárd forint szállásdíjbevételt értek el.

2003-ban 2,9 millió külföldi vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre, ahol 9,8 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 4, az éjszakák száma 5 százalékkal csökkent. Az év utolsó hónapjában a külföldivendég-forgalom jelentősen megélénkült: a vendégek száma 16, az általuk eltöltött éjszakák száma 15 százalékkal nőtt a korábbi év decemberéhez képest.

A külföldi vendégek forgalmának az év utolsó két hónapjában érzékelhető fellendülése nem volt képes ellensúlyozni a tavaly októberig tartó hanyatlást. A visszaesés - az ötcsillagos szállodák kivételével - minden szállástípusra jellemző volt. Legnagyobb mértékben az ifjúsági szállókat és a turistaszállókat, legkevésbé a szállodákat és az üdülőházakat érintette.

Az Európai Unió országaiból érkező állampolgárok 6,9 millió éjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken. Az uniós vendégforgalom az éjszakák számát tekintve 6 százalékkal, az ezen belül legnagyobb arányt képviselő német és osztrák vendégforgalom 13, illetve 6 százalékkal csökkent. A külföldi vendégek átlagos tartózkodási ideje 2003-ban 3,4 éjszaka volt - derül ki a KSH honlapján közzétett adatokból.

A belföldi vendégek átlag 2,5 napot töltenek a szálláshelyeken

A kereskedelmi szálláshelyek 2003-ban 3,2 millió belföldi vendéget fogadtak, akik 8,2 millió vendégéjszakát töltöttek el. A belföldi vendégek száma 4, az éjszakák száma 3 százalékkal volt magasabb, mint 2002-ben. A belföldivendég-forgalom a panziókban és az ifjúsági szállókban 2-3 százalékkal csökkent, a többi főbb szállástípusban kisebb-nagyobb mértékben bővült. A belföldi vendégek átlagosan 2,5 éjszakát töltöttek a szálláshelyeken.

A szállodák átlagosan 44 százalékos szobakihasználtsággal működtek tavaly, ami 1 százalékponttal alacsonyabb a 2002-ben mért értéknél. A négy-öt csillagos házak 55, a gyógyszállodák 58 százalékos szobafoglaltságot mértek.

2003-ban a kereskedelmi szálláshelyek összes bevétele 163,7 milliárd forintot tett ki, ami folyó áron 2 százalékkal több, mint a megelőző évben. Az összes bevétel 53 százaléka szállásdíjakból, 26 százaléka a szálláshelyek üzemeltetésében lévő vendéglátóegységek tevékenységéből, 21 százaléka egyéb szolgáltatásokból származott.