Elbocsátásokat is hozhat a Draskovics-csomag

Kis létszámú leépítéseket is hoz a Draskovics-csomag - a Világgazdaság információi szerint. A lap úgy értesült, hogy a 155 milliárdos megszorítási csomag részét képezi a még László Csaba által elrendelt, ám nem százszázalékosan teljesített létszámleépítések végrehajtatása is. A megszorítások keretében részlegesen privatizálhatják a MÁV-ot.

A megszorítás egységes elvek alapján történik; az összeggel nem, legfeljebb az elvonás szerkezetével lehet vitatkozni. A gazdasági tárca csak részben ért egyet Draskovics javaslataival. Számítani kell a MÁV részleges privatizációjára és jelentősebb társaság-összevonásokra. Csökkenteni kell a gépkocsiparkot és a nem állami vezetői megbízások számát - írja a Világgazdaság.

A kormány által február 25-én véglegesítendő megszorításban a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok 29 százalékát kell zárolni. Egységes intézkedés még a központi beruházási összegek tizedének elvonása is. Előbbi a gazdasági tárcától, utóbbi a Honvédelmi Minisztériumtól veszi el a legnagyobb összeget. A dologi és felhalmozási támogatások ötszázalékos csökkentése is a honvédelmi tárcától igényli a legnagyobb zárolást. A Draskovics-csomag érinti a saját bevételt szerző költségvetési szervek bevételének 7 százalékát is.

Az új pénzügyminiszter által javasolt 41,6 milliárd forint helyett 22,3 milliárd forint elvonását tartja reálisnak a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium - tudta meg a lap a tárcától. A legnagyobb konfliktus a szakmai fejezeti kezelésű és központi beruházási előirányzatokon javasolt 37,6 milliárd forintnyi elvonás körül alakult ki, amit a tárca 18,6 milliárd forinttal szeretne csökkenteni.

Részlegesen privatizálhatják a MÁV-ot

A MÁV részleges privatizálása is a Draskovics-csomag javaslatainak része, amelyet a gazdasági tárca előzetes vizsgálata tanácsolt. Emellett egyetlen szervezetbe összevonva folytathatja pályafutását a 19 megyei közútkezelő kht. és az Állami Közúti Műszaki és Információs Kht.

A kormányzati kiadások csökkentésére részletes programot dolgozott ki a kabinet. Csökkentenék a gépkocsiparkot. Tavaly 15 főre jutott egy személygépkocsi a tárcáknál, az idén 100 főre már csak öt autó tartható meg. A megszorítási program érinti a nem állami vezetői megbízások számának csökkentését és az állományba nem tartozók járandóságait is.

A kormány megszüntetni javasolja a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht.-t, mivel szinte teljes mértékben költségvetési támogatásokból működik, így feladatait költségvetési szervként is el tudná látni. Felszámolnák a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítványt is, mivel feladatainak fenntartása nem indokolt, és az állami támogatáson kívül egyéb bevétele gyakorlatilag nincs.

KAPCSOLÓDÓ CIKK