A Pénzügyminisztériumban a decemberi áfabevételekkel kapcsolatos vizsgálat konkrét személyi felelősséget nem állapított meg, de több hibára derített fényt, leginkább a PM, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Magyar Államkincstár közötti információáramlásban - közölte a tárca. A téves előrejelzés utáni, vártnál nagyobb államháztartási hiány miatt menesztik László Csaba pénzügyminisztert.

A vizsgálat tárgya az volt, hogy miként kerülhetett téves tényadat a december közepén közzétett államháztartási hiányra vonatkozó prognózisba.

A december közepén közzétett államháztartási hiányprognózis részben azért tért el a tényadattól, mert a prognózis készítőinek hibás információja volt a december elején kiutalt áfa-visszatérítések összegéről.

A pénzügyi tárca szerint az ellenőrzésnek arra kellett választ adnia, hogy miként fordulhatott elő, miszerint egy tényadat 35 milliárd forintos hibával került a december közepi államháztartási prognózisba.

A Pénzügyminisztérium 2003. december 16-án azt közölte, hogy az államháztartás múlt év végi GDP-arányos hiánya pénzforgalmi szemléletben 5,2 százalék lesz a tavaly eredetileg előirányzott 4,5 százalékkal szemben. Ez év január 7-én viszont kiderült, a hiány a GDP 5,6 százaléka lett. Még ezen a napon Medgyessy Péter miniszterelnök bejelentette: február 15-i hatállyal meneszti László Csaba pénzügyminisztert.