PM: Tartható a 4,6 százalékos hiány idén

A Pénzügyminisztérium februárra 150-180 milliárd forintos államháztartási hiányt jósol. A tárca közlése szerint az idei európai uniós szabvány szerinti államháztartási deficit 4,6 százalék lesz.

Februárban az időarányos államháztartási hiány 98 milliárd forint. Ezt tovább növeli az időarányost mintegy 30 milliárd forinttal meghaladó kamatkiadás, illetve a jövedéki adóból származó bevételkiesés, amely mintegy 42 milliárd forintot jelent. A kamatnövekedést a hitellejárati összetétel okozza, míg az adóbevétel-kiesés abból adódik, hogy a befizetés határideje ez év február 28., munkaszüneti nap, így az adóbefizetés  március 1-re tolódik.

A tárca közlése szerint az idei európai uniós szabvány szerinti államháztartási deficit 4,6 százalék lesz, míg pénzforgalmi szemléletű GDP-arányos államháztartási hiány 5,8 százalék. A jövőben a miniszterelnök által célként kijelölt 4,6 százalékos költségvetési hiányhoz viszonyítja a havi adatokat a Pénzügyminisztérium, nem a költségvetési törvényben szereplő 3,8 százalékos deficithez - közölte kedden Terták Elemér, a tárca közigazgatási államtitkára.

KAPCSOLÓDÓ CIKK