Várhatóan tízmilliárd forint fejlesztési forrást von el az önkormányzatoktól a kormány a költségvetési megszorítások miatt - közölte Lamperth Mónika belügyminiszter az Országgyűlés Önkormányzati Bizottságának ülésén. A helyhatóságok támogatása összesen 43 milliárd forinttal nőtt az idei költségvetési vita során.

Az elvonás érinteni fogja mintegy 10 milliárd forintnyi összeggel a fejlesztési támogatások egy kis részét, és a címzett támogatások időbeni átütemezése is módosul - közölte Lamperth Mónika

A céltámogatási körben csökken az „egyes újonnan bevezetett támogatási formák keretösszege" is, de az egyes tételeket a kormány döntéséig nem áll módjában nyilvánosságra hozni - mondta a belügyminiszter. Hozzátette: az elvonás a helyhatóságok működési költségeit nem érinti - tudósít a bizottsági ülésről a távirati iroda.

Mint arról az [origo] beszámolt, a költségvetési vitában a kormánypárti képviselők is kevesellték a helyhatóságok támogatását. A büdzsé tervezetéhez benyújtott és elfogadott módosító indítványok összesen 43 milliárd forinttat növelték az önkormányzatok állami támogatását: ebből 16,5 milliárd forint fordítható bérekre, 5 milliárd forint pedig szabad felhasználású támogatás az elfogadott költségvetési törvény értelmében.