Medgyessy Péter miniszterelnök és Gerhard Schröder szövetségi kancellár megállapodása alapján február 24-én magyar- német vegyesbizottság kezdte meg munkáját, hogy felkutassák a Magyarországra utalt vagy azon keresztül kimenekített volt NDK állami- és pártvagyon sorsát.

A Pénzügyminisztérium keddi közleménye szerint a munkát, amelynek kezdetei 1993-ra nyúlnak vissza, a két fél valamennyi érintett hatóságának bevonásával és ismereteinek felhasználásával, a lehető legszakszerűbb szakmai ismérvek alapján folytatják. A Bizottság magyar társelnöke dr. Terták Elemér, a Pénzügyminisztérium államtitkára, német társelnöke Caio Koch-Weser, a Szövetségi Pénzügyminisztérium államtitkára.

A vegysbizottság felállítására azért volt szükség, mert korábban a német parlament, a Bundestag illetékes bizottság azt állította, hogy az elsíbolt keletnémet pártvagyon feltárására irányuló munkát az érintett magyar bankok, sőt a pénzügyi kormányzat is gátolja és hátráltatja. Az UKPV múlt év végén készített jelentésében a szaktárca mellett főként a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az állami tulajdonban lévő Magyar Követeléskezelő Rt. (MKK) és a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) hozzáállását nehezményezte.