Növekvő felháborodást okoz a hazai baromfipiacon, hogy dömpingáras dél-amerikai termékek szorítják le az egyébként is nyomottnak tartott árakat. Takács László, a Baromfi Terméktanács igazgatója megerősítette: az olcsó brazil fagyasztott csirkecomb- és mell a hazai termékeknél 20-30 százalékkal alacsonyabb áron jelenik meg a boltokban. Szakértők szerint minél hamarabb szükséges fellépni a lengyel és cseh sertéshúsimport ellen is, írta a Világgazdaság.

Forrás: EPA

Piaci szereplők az import-csirkecombot kilónként 290, a mellet 600-620 forintért kínálják, miközben a magyar áruk 350-400, illetve 700-800 forintba kerülnek. Szakértők szerint a dömpingáras import olyan helyzetben sújtja a hazai piacot, amikor az egyik legnagyobb cégnek számító Hajdú-Bét Rt. válsága ellenére is túltermelés van. Az agrártárca állat-egészségügyi főosztálya a Világgazdaságnak nem nyilatkozott arról, mely cégek kértek hatósági importengedélyt. Mivel a minisztérium a behozatalt Thaiföldről és az USA-ból függesztette fel, a brazil termékek importjára bármely érdekelt piaci résztvevő kaphat engedélyt, ha kéri - fogalmazott a tárca.

Egyes ágazati szereplők a brazil behozatallal az állami tulajdonú Bábolna Rt.-t, vagy az érdekeltségébe tartozó cégeket gyanúsítják. Marczali Gábor, a társaság vezérigazgatója szerint Bábolna eddig sem importált ilyen termékeket, és ezután sem áll szándékában

Az EU-csatlakozással fokozódhat az import

A Hajdú-Bétről már a közelmúltban kiderült, hogy még tavaly (vagyis a baromfiinfluenza-járvány kitörése előtt) 200 tonna fagyasztott baromfihúst hozott be Thaiföldről, ahonnan összesen 340 tonna áru érkezett. Brazil termékek - állítják szakértők - már korábban is többször megjelentek a magyar piacon, és a behozatal az EU-csatlakozással fokozódhat. Bár a tüntető gazdákkal kötött múlt heti megállapodásban az FVM vállalta, hogy az agrárszektorban a belépésig bevezeti az "alkalmazható importkorlátozásokat", az egyezség konkrét baromfipiaci intézkedésekről nem szól.

Szakértők szükségesnek tartják a mihamarabbi fellépést a lengyel és cseh sertéshúsimport ellen is, mivel a termékek dömpingáron jutnak a magyar piacra. Egyes cégek a szalonnás-bőrös félsertéseket kilónként 240 forint körüli áron hozzák be, ami csaknem megegyezik a jó minőségű sertések hazai felvásárlási árával. A demonstrációs megállapodásban az FVM a sertésimport szigorúbb állat-egészségügyi ellenőrzését ígérte, de ilyen alapon nem lehet gátat szabni a behozatalnak. A kereskedelmi korlátozó intézkedések kockázatot is hordozhatnak, mert a "büntetett" országok válaszként hasonlóakkal sújthatják a magyar exportot.