A jelenlegi EU-tagok munkaerőpiaci és jóléti korlátozásaira bejelentett magyar viszonossági intézkedések jelzik, milyen felháborodással fogadták a csatlakozó országok, hogy a Tizenötök engedtek "a több tízezer szegény kelet-európai nyugatra vándorlásával" kapcsolatos félelmeknek - írta pénteki elemzésében a Financial Times.

A brit üzleti napilap "Magyarország megtorló korlátozásokat vezet be az EU-val szemben" címmel megjelent írása idézi Margot Wallströmöt, a bizottság környezetvédelmi biztosát, aki ügyvezető jelleggel a foglalkoztatási és szociális ügyeket is gondozza, és aki azt mondta: írásban fogja kérni a tagországoktól terveik pontos ismertetését. Mindannyiunk felelőssége, hogy ez az egész ne fajuljon el, és biztosítani kell, hogy az ügy ne váljon érzelmileg túlfűtötté - mondta Wallström.

A csatlakozóknak is jogukban áll intézkedéseket bevezetni

Mary Coughlan ír szociálisügyi miniszter a soros ír EU-elnökség nevében nyilatkozva ugyanakkor azt mondta: nem tartja megtorló jellegűnek a magyar lépést, mert a csatlakozási szerződés alapján a jelenlegi és az új tagországoknak egyaránt törvényes lehetőségük van átmeneti intézkedések bevezetésére. A csatlakozó országoknak is jogukban áll hangot adni aggályaiknak - mondta az ír kormánytisztviselő a Financial Times szerint.

A brit napilap idézi Tóth Tamás magyar külügyminisztériumi szóvivőt is, aki szerint a munkaerőpiaci korlátozások az EU versenyképességének fognak ártani. Európa nem a megfelelő irányba halad - mondta a Financial Times szerint a magyar külügyi szóvivő.

Akar László, a Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatója szerint azonban a magyar intézkedések politikai jellegűek, amelyeknek jó eséllyel nem lesz tényleges hatása a magyar munkaerőpiacra. Valószínűleg nagyon kevesen fognak munkát keresni a gazdag nyugat-európai országokból a keleti tagállamokban, mondta a lapnak Akar László. A szakértő szerint a magyar intézkedés jelképes jellege miatt azok a nyugati vezetők, akik máris a térségben dolgoznak - például multinacionális vállalatoknál -, gond nélkül meg tudják majd hosszabbítani munkavállalási engedélyüket.