Gordon Brown lehet az IMF vezetője

Gordon Brown brit pénzügyminiszter lehet Horst Köhler utóda az IMF vezérigazgatói posztján - értesült a Guardian című brit lap. A BBC másik négy lehetséges jelöltről tud, köztük egy meg nem nevezett lengyel szakértőről.

Horst Köhler, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója csütörtökön mondott le posztjáról, miután a német ellenzéki pártok felkérésére indul hazája államfői posztjáért. Utóda kinevezéséig korábbi helyettese, Anne Krueger irányítja a szervezetet.

A Guardian értesülése szerint Gordon Brown brit pénzügyminiszter, Tony Blair kormányfő legnagyobb párton belüli riválisa lehet az IMF következő vezetője. A brit pénzügyi tárca spekulációnak nevezte az információt, melyet egyébként nem kívánt kommentálni. A BBC úgy tudja, hogy Jean Lemiere, az EBRD francia elnöke, Rodrigo Rato spanyol gazdasági miniszter, Mario Draghi olasz bankár és egy meg nem nevezett lengyel szakember is esélyes a tisztség elnyerésére.

Nőtt az IMF tekintélye

A BBC értékelése szerint az utóbbi három évben - Köhler kinevezése óta - nőtt a valutaalap tekintélye, elsősorban a szervezet brazíliai és törökországi sikeres beavatkozása miatt, amelyek segítségével a két ország elkerülte a pénzügyi összeomlást.

Sok kritika érte viszont az IMF argentin szerepvállalását, amelyet túl keménynek tartottak a hitelezés leállításakor, majd engedékenynek annak felújításakor. Állandóan bírálják a szervezetet azért is, mert a szegény országok hitelkérelmének elbírálásakor mereven ragaszkodik saját előírásaihoz, és nem veszi figyelembe a hitelt igénylő ország gazdasági és szociális helyzetét.