A Pénzügyminisztérium pénteken nyújtotta be azt a törvénytervezetet a parlamentnek, amely az uniós jogharmonizáció kapcsán több változtatást sürget az adószabályokban, ennek részeként a pénzügyi tárca rendezni kívánja a vállalati telefonszámlák közterheit.

A törvénymódosítás szerint, ha egy cég a nála az általa használt fővonal után hajlandó havi 3 ezer forint fizetni, akkor azzal kiváltja a fővonal-számlához kapcsolódó minden közterhet. Vámosi Nagy Szabolcs, az APEH elnökhelyettese, aki március 16-tól június végéig a PM-ben dolgozik, elmondta, hogy a vállalati telefonszámlák áfa-, illetve szja-terhei körül évek óta problémák jelentkeznek. Ha az adójogszabályokat tételesen betartanák a cégek, akkor minden egyes vállalati telefonon lefolytatott magánbeszélgetés után, annak szja- és más típusú közterheit is meg kellene fizetniük, mivel a magánbeszélgetés természetbeni juttatásnak számít.

A gyakorlatban azonban nagyon kevés cég tartja a magánbeszélgetéseket nyilván, és még ennél is kevesebb az, amelyik hajlandó megfizetni a természetbeni juttatások után járó közterheket. A mostani javaslat rendezni kívánja a helyzetet és így ez egy választható megoldás lesz a költségelszámolást végző cégek számára. Gyakorlatilag a cégautó adó mintájára kívánják bevezetni azt, hogy minden egyes fővonal-számla 50 százalékáig, de legfeljebb havi 3 ezer forintig lennének kötelesek közterhet viselni az ezt választó cégek.

Nem választhatják azonban ezt a megoldást az evás cégek, az őstermelők, az átalányadózók. A költségelszámolást végző egyéni vállalkozók számára viszont választható lesz. A terv az, hogy a változtatás július 1-jétől lépne hatályba, de egy adott cég visszamenőleg ez év január 1-jéig érvényesíthetné a módosítást.