A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Járai Zsigmond szerint Magyarországnak nagyobb fegyelemre van szüksége a monetáris unióra való felkészülésben, és nem kell sietnie az eurózóna "előszobájának" minősülő ERM-2-es rendszerhez való csatlakozásban.

Az MNB elnöke tíz ipari állam, illetve feltörekvő piaccal rendelkező ország jegybanki elnökeinek találkozója előtt nyilatkozott vasárnap Bázelban. Szerinte kockázatokat rejt az ERM-2 rendszerhez való csatlakozás, amennyiben a kormány úgy dönt, hogy elhalasztja az eurózónához való csatlakozás 2008-ra tervezett időpontját.

Az árak és az árfolyam stabilitására irányuló egyidejű célkitűzés nagyon erős fiskális hátteret és nagyon erős eltökéltséget kíván, mondta Járai Zsigmond. Őszintén szólva nem látok ilyen jellegű elszántságot a kormányban vagy az országban jelenleg, tette hozzá az MNB elnöke.

Magyarország számos problémával néz szembe, amelyek gátolják az euróövezeti tagsághoz szükséges konvergenciakövetelmények teljesítését, mint például a folyó fizetési mérleg és a költségvetés jelentős hiánya, valamint a növekvő infláció, Járai Zsigmond szerint.

Ha Magyarország azt vállalva lép be az ERM-2 rendszerbe, hogy minden jó irányban halad, és a konszolidáció késni fog, vagy a piac csalódott lesz a konszolidáció üteme miatt, akkor nehézségek támadhatnak, mondta a jegybankelnök a forint elleni spekulatív támadások veszélyére utalva.

Idén 3,2 százalékos, jövőre pedig mintegy 4 százalékos gazdasági növekedést vár a Magyar Nemzeti Bank, az idei inflációs előrejelzése pedig 7,4 százalékos. Az infláció növekedése remélhetőleg nem épül be a várakozásokba, és jövőre csökkenthető lesz az infláció, mondta Járai Zsigmond. Az MNB elnöke szerint amennyiben a kormány elhalasztja az eurózónához való csatlakozás időpontját, nem lenne értelme korán csatlakozni az ERM-2 rendszerhez. Ezt a kérdést még nem vitatták meg az MNB-n belül vagy a kormánnyal, mondta a jegybankelnök.