Közel másfélszeresére nőtt csütörtök délután az M5-ös forgalma az eseti díjfizetés megszűnése után, emellett jelentősen megugrott a matricák forgalma is. Az állami rendszerbe bekapcsolt sztráda mentén 56 új értékesítőhelyen vásárolhatnak matricát az autósok.

Gyorsan "ráéreztek" a matrica ízére az autósok az M5-ös sztrádán. Csütörtök délután négytől éjfélig 44,9 százalékkal több jármű közlekedett a pályán, mint egy héttel korábban - mondta a Magyar Hírlapnak Garai Valéria, az Alföld Koncessziós Autópálya Rt. szóvivője (a vizsgálatok során az autópálya burkolatába beépített forgalomszámláló berendezések adatait vették figyelembe). Ez még akkor is jelentős többletet jelent, ha figyelembe vesszük, hogy csütörtökön éjfélig ingyen használhatták az autósok az M5-öst.

Jelentősen megugrott a matricák forgalma is, pénteken a négynaposból délután fél ötig 14 ezer darabot értékesítettek, ami közelíti a karácsony előtti napi csúcsot, amikor 18 ezer fogyott - közölte az Állami Autópálya Kezelő Rt. szóvivője. Pénteken az éves matricából a D1 kategóriában kétszer, a D2-ben háromszor, a nehézteherautókra érvényes D3-ban ötször annyi matricát adtak el, mint múlt pénteken.

A nehézjárművekre érvényes matricák azért is ennyire népszerűek, mert a Pest Megyei Állami Közútkezelő Kht. kitiltotta a 7,5 tonnánál súlyosabb járműveket az 5. számú főútról. Március 15-étől ugyanez a sors vár a teherautókra Bács-Kiskun megyében is.

Egyes díjmentes szakaszok matricakötelesek lesznek

Az autósok péntektől a fővárosból kifelé az M0-ás csomópontjáig, illetve a Kecskemétet elkerülő szakaszon használhatják díjmentesen az M5-öst - írja a Népszabadság.

A matrica bevezetésével párhuzamosan megszűnik a díjmentesség az M0-ás és a Gyál-Alsónémedi csomópont, valamint a Lajosmizse és Kecskemét északi csomópont között. Emellett ellenőrzik majd a matrica meglétét a Lajosmizsét elkerülő pályaszakaszon is. Annak érdekében, hogy az autósok ne kényszerüljenek bliccelésre, az M5-ös vonzáskörzetében 56 új értékesítőhelyen kezdik meg a matricaárusítást.