Megbénulhat a VPOP nyomozati tevékenysége

Az országos vámparancsnok szerint megbénulhat a vám- és pénzügyőrség nyomozati tevékenysége május 1-je után, mivel az Országgyűlés kedden nem szavazta meg a VPOP-ról szóló törvény kényszerintézkedésekre, fegyverhasználatra és titkos információszerzésre vonatkozó paragrafusait.

Nagy János országos vámparancsnok csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szervezet működését szabályozó, az uniós csatlakozáskor hatályba lépő önálló törvény a jelenlegi érvényben lévő vámtörvényhez képest nem tágította volna ki a vámnyomozók lehetőségeit, csupán az erre vonatkozó rendelkezéseket emelné át egy új jogszabályba.

A vámparancsnok elmondása szerint az elmúlt évek sikeres kábítószer-, olajszőkítési és dohányfelderítései mind titkosszolgálati eszközökkel való információszerzésen alapultak. - Remélem, hogy a politikusok belátják, milyen kárt okozhatnak döntésükkel a nemzetgazdaságnak, és még május 1-jéig elfogadják a kedden leszavazott 26 paragrafust - mondta Nagy János, aki hozzátette, hogy a vámnyomozók jogosítványaira nincs egységes uniós irányelv, mivel annak kialakítását nemzeti hatáskörbe utalta Brüsszel.

Átalakul a vámhatóság

Május 1-je után átalakul a vámhatóság szervezeti felépítése, így például a jelenlegi 290 vámkezelési hely 53-ra csökken, és a megyeszékhelyeken működő vámnyomozó hivatalok a regionális központokba kerülnek. A Pénzügyminisztérium idén 1400 milliárd forint bevételt vár a VPOP-tól, illetve a kormány takarékossági intézkedései egymilliárd forinttal csökkentették a vámhatóság idei működési kiadásait. Ezt részben a gépjármű- és a telefonhasználat csökkentésével, illetve a belföldi vámhivatalok erre az évre tervezett felújításainak jövő évre halasztásával gazdálkodnak ki - mondta az országos vámparancsnok.

KAPCSOLÓDÓ CIKK