Magyarország pénztörténetének elmúlt több mint ezer évét mutatja be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új látogatóközpontja. A 840 méteres alapterületen megrendezett kiállítás foglalkozik a pénz kialakulásával, az önálló magyar jegybank történetével és részletesen ismerteti az MNB aktuális célkitűzéseit. A belépés ingyenes.

Az MNB elnöke, Járai Zsigmond a megnyitón elmondta, hogy a jegybank független a politikától és a kormánytól, de nem lehet független a közvéleménytől. A jegybank célja a magyar fizetőeszköz stabilitásának biztosítása, amit egy átlátható, követhető pénzügypolitikával kíván megvalósítani, mondta Járai Zsigmond. Ehhez hozzájárul a pénzügyi kultúra széles körű terjesztése, amit a most megnyitott látogatóközpont szolgál, mondta a jegybankelnök.

A 840 méteres alapterületen megrendezett kiállítás foglalkozik a pénz kialakulásával, az önálló magyar jegybank történetével és részletesen ismerteti az MNB aktuális célkitűzéseit. A látogatók megismerhetik Szent István dénárját akár csak az elektronikus pénztárcát. A vitrinekben 1300 pénzérmét és 700 bankjegyet mutat be a jegybank és ismertetik az infláció kialakulásának okait és gazdasági hatásait is.

A kiállítás interaktív játékra is lehetőséget nyújt, a jól válaszoló látogató önarcképes bankjeggyel térhet haza, vagy akár saját érmét verhet. A bankjegy-nyomtatás és pénzverés valódi folyamatát a vetítőteremben sugárzott filmen mutatják be. A belépés ingyenes.