A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed fokozatosan szigorítja pénzügyi politikáját, míg az Európai Központi Bank egyelőre nem változtat alapkamatán. A valutaalap - a hétvégén kiszivárgott jelentése szerint - élénkebb amerikai és japán gazdasági növekedésre számít.

Az Egyesült Államok gazdasága a korábban jósolt 3,9 helyett 4,6 százalékkal, míg a japán gazdaság 1,4 helyett 3,2 százalékkal nőhet - áll a valutaalap legfrissebb, hivatalosan április végén nyilvánosságra kerülő gazdasági jelentésében, melyet az olasz La Republica közölt szombati számában. A dokumentum szerint a valutaunió GDP-je idén 1,9 százalékkal bővül. A szervezet szerint a növekedésre veszélyt jelentenek a magas világpiaci olajárak, a mérsékelt uniós belső fogyasztás, az amerikai ikerdeficit és különböző "geopolitikai feszültségek".

A Reuters által idézett tudósítás szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatpolitikája "alkalmazkodó", de szigorodni fog, míg a valutauniós jegybank a gyenge belső kereslet élénküléséig nem szigorít pénzügypolitikáján.