Lemondhat a lengyel kormányfő a kormányszakadás miatt

Egy új szociáldemokrata párt létrehozásáról állapodott meg péntekre virradóra a kormányzó lengyel Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) parlamenti képviselőinek egy csoportja Marek Borowskinak, a szejm elnökének vezetésével. Lengyel sajtóhírek szerint Leszek Miller miniszterelnök szombaton bejelenti, hogy távozik hivatalából. A zloty 2 százalékot gyengült a hírre.

Forrás: EPA
Leszek Miller

Az új párt megalakításáról szóló nyilatkozatot huszonhatan írták alá, köztük az SLD húsz alsóházi képviselője, négy szenátora és két parlamenten kívüli tagja, közölte az MTI. A Lengyel Szociáldemokrácia elnevezésű párt létrejöttével bekövetkezett a kormánypárt szakadása, amelyről hosszabb ideje nyílt vita folyt. A párt megalakulását pénteken jelentik be hivatalosan, amint erről az egyik, az SLD-ből távozó képviselő a PAP hírügynökséget tájékoztatta.

Leszek Miller lemondhat

A Gazeta Wyborcza című napilap a kormányhoz közel álló, nem hivatalos forrásokból megtudta, hogy Leszek Miller miniszterelnök szombaton bejelenti: május 4-én távozik hivatalából. A kormányfő lehetséges utódai között említik Wlodzimierz Cimoszewicz külügyminisztert, korábbi miniszterelnököt, Józef Oleksy belügyminisztert, miniszterelnök-helyettest, aki szintén betöltötte már a miniszterelnöki tisztséget, illetve Marek Belka volt pénzügyminisztert.

A válság a külföldiek pénzkivonásával járhat

Leszek Miller kormányfő lemondása egyesek szerint alapjaiban kérdőjelezi meg azokat a gazdasági reformokat, amelyekhez a Miller-kormány éppen csak hozzáfogott, írta a hvg.hu.

A zloty árfolyama mintegy 2 százalékot gyengült csütörtök óta. Az euróval szemben 4,7759-re gyengült péntek délelőtt a csütörtöki késői 4,7223-ról, a dollárral szemben 3,9470-re süllyedt a lengyel fizetőeszköz jegyzés, a korábbi 3,8922-ről. A lengyel kötvénypiacon a hozamok három-négy bázisponttal emelkedtek a belpolitikai hírekre, a befektetők vonják ki pénzüket a lengyel piacról.

Kamatkülönbség
A lengyel központi bank utoljára tavaly június 26-án változtatott az irányadó kamatán: negyed százalékponttal 5,25 százalékra csökkentve azt. A Monetáris Unióban jelenleg 2 százalékos az irányadó kamatláb.

A piac már beárazhatta a politikai turbulenciát

Egyes kereskedők szerint a zloty pénteken folytathatja az esést, a befektetők valószínűleg igyekeznek majd megszabadulni zloty-pozícióiktól a lengyel belpolitikai szempontból meglehetősen viharosnak és bizonytalannak ígérkező hétvége előtt.

Mások szerint azonban a piac a belpolitikai helyzetet már csütörtökön lereagálta, nem valószínű további nagy esés a zloty árfolyamában. Ennek egyrészt az az oka, hogy továbbra is nagy a különbség a lengyel alapkamat és az uniós kamatszint között, másrészt az ellenzék is ugyanolyan érdekelt a lengyel gazdaság reformjában, mint a kormánypárt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK