Mihai Tanasescu, a román pénzügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy a kormány kész eladni a legnagyobb román bank, a BCR újabb 25 százalékát a következő hónapokban, nemzetközi versenytárgyalás keretében. Az EU a múlt hónapban arra figyelmeztette Romániát, hogy a 2007-es tervezett román EU-belépési dátum elcsúszhat, ha nem gyorsítják fel a gazdasági reformokat.

Elemzők szerint a Banca Comerciala Romana (BCR) gyors eladása segíthet a bírálatok leszerelésében, azzal, hogy javítja a privatizációs listát. Románia a BCR 25 százalékát az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (EBRD) és a Világbank befektetési részlegének, az IFC-nek adta el - fele-fele, vagyis 12,5-12,5 százalékos arányban - 222 millió dollárért tavaly, miután az eladást célzó korábbi kísérletek, elsősorban a nemzetközi érdeklődés hiánya miatt kudarcot vallottak.

Románia korábban ígéretet tett a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), hogy a román bankágazat bevételei harmadát adó BCR-t 2006-ig stratégiai befektetőnek adja el. Egyelőre a román állam még 44 százalékot birtokol a bankban, öt román befektetési alap pedig együtt 30 százalék körüli résszel rendelkezik.