Hatályba lépése után rögtön módosítják az új biztosítási törvényt

Közvetlenül a 2004. május 1-jei hatályba lépése után valószínűleg még májusban az Országgyűlés elé kerül az új biztosítási törvény módosítása - jelentette ki Banyár József, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöki tanácsadója kedden.

Az Institute for International Research (IIR) Biztosítási Piac 2004 című konferenciáján a tanácsadó elmondta, hogy az új biztosítási törvény szükséges változtatásait a Pénzügyminisztérium összefoglalta, és a módosítások tudomása szerint túl vannak a tárcaközi egyeztetésen. A biztosítási törvényben módosításra szorul a biztosításközvetítők regiszterére vonatkozó rész: ennek a korábbinál részletesebb szabályozása szükséges.

Változások szükségesek az új biztosítási törvényben, a szerződéskötés előtti kötelező igényfelméréssel, illetve a részletes termékismertetéssel kapcsolatosan. Változik a biztosításközvetítők képzettségére vonatkozó szabály is. A következő években újabb módosítások lesznek szükségesek a biztosításra vonatkozó jogszabályokban, ezeknek egy része azonban még ez Európai Unió szabályozásában sem tisztázott. Az EU-szabályozás várhatóan abba az irányba módosul majd, hogy a biztosító társaságok szolvencia tőkeszükségletét a valós, tényleges kockázat alapján határozzák meg.