Hatósági benzinárat vezetne be az osztrák fogyasztóvédelmi miniszter

Hatósági ár bevezetésével fenyegeti Herbert Haupt osztrák fogyasztóvédelmi miniszter a belföldi olajipari vállalatokat, ha azok nem hagynak fel az indokolatlan áremelések gyakorlatával. Elemzők szerint a 30 dollár feletti olajár negatív hatással van a makrogazdasági folyamatokra.

A nagy ausztriai olajipari társaságok, így az OMV, a BP/Aral és a Shell az elmúlt hónapokban több alkalommal is emelték a benzin és a dízel üzemanyag árát. Egy héttel ezelőtt például a benzin ára 2 centtel, a dízelé pedig 3 centtel emelkedett (1 cent a keddi MNB deviza-középárfolyamon számolva 2,5 forint).

Az üzemanyag árak az iraki háború 2003 márciusi kitörése óta a legmagasabb szinten vannak Ausztriában. Herbert Haupt szerint már széles ellenállási front kezd kibontakozni ezek ellen a szakadatlan és indokolatlan áremelések ellen. Mindezt azonban figyelmen kívül hagyják az olajipar vezetői. Az olaj ára a napokban ismét csökkent, amit a fogyasztók felé is közvetíteni kellene, közölte Herbert Haupt.

Hétfőn az OPEC szerdai bécsi találkozója előtt az irányadónak tekintett északi-tengeri Brent olajtípus hordónkénti ára 25 dollárcenttel csökkent a londoni tőzsdén. Kedden reggel az ár újabb 11 centtel csökkent, de még mindig 31,85 dolláron áll. Elemzők szerint a 30 dollár feletti olajár negatív hatással van a makrogazdasági folyamatokra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK