Hollandia, amely erőteljesen bírálta azt, hogy Németország és Franciaország rendszeresen megsérti a stabilitási paktumnak az államháztartási hiány megengedett mértékére vonatkozó szabályát, szerdán elismerte, hogy maga is átlépte a költségvetési hiány - bruttó hazai termék 3 százalékában megszabott - korlátját.

A pénzügyminisztérium szóvivője azután ismerte be a helyzetet, miután a holland sajtó nyilvánosságra hozta a statisztikai hivatal bizalmasan kezelt számításait arról, hogy 2003-ban a hiány a GDP 3,3-3,4 százalékát tette ki. Korábbi kormányzati számításokban 3,0 százalékos hiány szerepelt 2003-ra.

A pénzügyminisztérium szóvivője nem közölt pontos deficitadatokat, így arról sem nyilatkozott, hogy a helyi kormányzatok eladósodására visszavezethető hiány mérséklése kiadáscsökkentő intézkedéseket von-e maga után.

Holland lapok szerint a kormánynak 2,45 milliárd eurós újabb költségvetési kiadáscsökkentésről kellene döntenie, enélkül ugyanis a költségvetési hiány 2004-ben a GDP 3,3 százalékára rúgna. A jobbközép kormány az idei évre 2,9 százalékos költségvetési hiányt prognosztizált.