Közel 6,5 milliárd euró a fizetési mérleg hiánya

Az új módszer alapján összeállított adatok szerint 2003-ban 6,48 milliárd - 2002-ben 4,9 milliárd - euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. Az egyenleg előző évhez mért változásában meghatározó a reálgazdasági mérleg deficitjének alakulása. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2002 negyedik negyedévétől változatlan szinten maradt - közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank.

A módszertani váltás nyomán az adósságot nem generáló tőketételek formájában megjelenő nettó forrásbeáramlás is jelentősen változott (az újrabefektetett jövedelem elszámolása miatti nagyobb folyó fizetési mérleg hiány automatikusan nem adóssággeneráló forrással finanszírozódik), amely így 2003-ban 2330 millió euró volt, amelyből a magyarok külföldön történő közvetlen tőkebefektetéseihez kapcsolódóan 1332 millió euró kiáramlás, míg a külföldiek magyarországi befektetéseihez kapcsolódóan 3439 millió euró beáramlás tartozott.

2003-ban az áruforgalom 2,97 milliárd euró hiánya 38,16 milliárd euró export és 41,13 milliárd euró import egyenlegeként alakult ki. A kivitel 1,34 milliárd euróval, a behozatal 2,1 milliárd euróval magasabb az előző évi adatnál. Az egyenleg szezonálisan kiigazított idősora 2002. végétől fogva azonos szint körül ingadozik.

2003-ban az idegenforgalom 3,03 milliárd euró bevétele 419 millió, 1,79 milliárd euró kiadása 31 millió euróval kisebb az előző évi értéknél. A szezonálisan kiigazított adatok is azt mutatják, hogy 2003-ban a bevételi többlet csökkenése elsősorban a kisebb bevételeknek tulajdonítható. Az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások kiadási többlete 1,41 milliárd euró volt, ami 373 millió euróval nagyobb az előző évben mért értéknél. A szezonális hatások kiszűrésével számított idősor alapján a növekvő hiány alapvetően a magasabb kiadások miatt következett be.

Új módszertan
Az MNB most közli először az újrabefektetett jövedelmek elszámolásával előállított fizetési mérleg és állományi adatokat. Az újrabefektetett jövedelem beépítésével lehetővé válik a vállalatok által megtermelt teljes jövedelem elszámolása a fizetési mérlegben és a kapcsolódó állományi statisztikákban. Az eddig elszámolt fizetett osztalékhoz képest az újrabefektetett jövedelmek elszámolásával magasabb lesz mind a külföldi tulajdonosra jutó jövedelmek, mind a befektetett tőke állományának értéke.

A tőkebefektetésekhez kapcsolódó 3,93 milliárd euró nettó jövedelemkiáramlás 95 millió euróval több mint 2002-ben volt. Közel azonos mértékben (40-43 millió euró) nőtt a profitjellegű nettó kiadások és az adósság típusú befektetésekhez kapcsolódó nettó kamatkiadások értéke. Az újrabefektetett jövedelmek elszámolása megnövelte ugyan a hiány nagyságát a régi módszertanhoz képest; a nagyobb deficit azonban működőtőke-befektetéssel automatikusan finanszírozódott, azaz a módszertani váltással nem csökkentek a nemzetközi tartalékok és nem lett nagyobb a nettó adósság sem - áll a jegybank jelentésében.

Közel 7 milliárddal nőtt a bruttó adósság

Az MNB adatai szerint a nemzetgazdaság bruttó adóssága 45,7 milliárd euróra emelkedett 2003 végére, a III. negyedévi 43 milliárd, illetve a II. negyedévi 40,2 milliárd euróról. Az előző évhez képest a bruttó adósság 6,7 milliárd euróval emelkedett 2003-ban. A számok tartalmazzák a külföldiek tulajdonába került forint értékpapírokat, ennek összege 8,9 milliárd euró, egy év alatt 1 milliárd euróval emelkedett, valamint a magánszektor egyéb tőke befektetéseit, melyeket korábban az MNB tulajdonosi hitelek néven nevezett. Ezek összege 6,8 milliárd euró, az éves növekedés 0,2 milliárd euró.

A nettó adósság 2003 negyedik negyedévének végére 19,3 milliárd euróra emelkedett, a harmadik negyedév végi 17,7 milliárd euróról, míg 2002-ben 16,3 milliárd eurót tett ki. Az államháztartás és az MNB bruttó adóssága 18,4 milliárd euróról 20,1 milliárd euróra, míg a nettó 7,4 milliárd euróról 8,6 milliárd euróra emelkedett 2003-ban. Ebből a forintadósság 8,7 milliárd euró, szemben az egy évvel korábbi 7,4 milliárd euróval. A jegybanki tartalékok értéke 10,1 milliárd euró volt 2003 végén.

[origo]

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK