Tizedével drágultak a budapesti lakások

Az idei első negyedévben 11 százalékkal nőtt a budapesti lakóingatlanok ára az egy évvel korábbi időszakhoz képest, az építési telkeké ugyanakkor 9,13 százalékkal mérséklődött - derül ki az Ingatlan-Online mintegy 680 ezer kínálati ajánlatból összeállított felméréséből. Az adatbank szerint az uniós csatlakozás rövid távon nem hoz változást az ingatlanpiacon.

A budapesti lakóingatlan-piacon az átlagos négyzetméterár a felmérés alapján 257 ezer forint volt 2004 első negyedévében, szemben a tavalyi 233 ezer forinttal. Ugyanakkor az építési telkek átlagos négyzetméterára 45 300 forintról 41 180 forintra csökkent.

A lakóingatlan-árak közvetlen összefüggésben vannak az inflációval, és az elmúlt 3 évben egyenletes növekedést mutattak - állapítja meg az elemzés. Erre alapozva 2005 első negyedévére 266 ezer forintos négyzetméterárat jósolnak.

Az Ingatlan-Online elemzése szerint az új lakások és építési telkek idei árváltozásában már megjelent egyrészt az építési telek értékesítése után ez évtől fizetendő 25 százalékos áfa hatása, valamint annak hatása, hogy csökkent a kedvezményes lakáshitelek felső határa.

Az elemzés szerint a kormány hiába csökkentette a támogatott hitelek felső korlátját, a piac nem azt lépte, amit a pénzpolitika tervezői kalkuláltak. Ugyanis szinte azonnal megjelent az euróalapú hitel, az EU-ban alkalmazott kamatokkal és lényegesen magasabb felső hitelhatárral.

KAPCSOLÓDÓ CIKK