Februárban 722 millió euró volt a folyómérleg hiánya

A folyó fizetési mérleg hiánya 722 millió euró volt az idén februárban, az első két hónapban 1,167 milliárd eurót tett ki. A hiány mértéke 54 millió euróval meghaladja az előző évi februári adatot. Szakértők korábban 507 millió eurós hiányt vártak  - közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden.

A folyó fizetési mérleg egyenlegének alakulásában hosszabb távon az áruforgalom és szolgáltatások együttes alakulása játszotta a döntő szerepet, 2004. februárjában azonban az áruforgalom egyenlegének hatása a meghatározó. A jövedelmek egyenlege kiegyensúlyozott képet mutatott az év második hónapjában is.

Idén februárban az áruforgalomban megjelenő kiadási többlet 3311 millió euró export és 3537 millió euró import egyenlegeként alakult ki. A kivitel 451 millió euróval, a behozatal 360 millió euróval magasabb az előző év azonos havi adatánál. A szezonális hatásoktól megtisztítva, az import előző hónaphoz képest vett növekedése meghaladja az export növekedési ütemét. Az áruforgalom szezonálisan kiigazított hiánya februárban 100 millió euróval nagyobb az előző havi adatnál.

Az év második hónapjában az idegenforgalom kiadási többlete 6 millió euró volt. A szezonális hatások kiszűrésével számított idősor alapján az idegenforgalom egyenlege januárt követően februárban is kisebb bevételi többletet mutat. A vizsgált hónapban az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások kiadási többlete 95 millió euró volt.

A tőkebefektetésekhez kapcsolódó 416 millió euró nettó jövedelemkiáramláson belül a profitjellegű nettó kifizetés 5 millió euróval, az adósság típusú befektetésekhez kapcsolódó nettó kamatkiadás 69 millió euróval nagyobb az előző évi értéknél. A viszonzatlan folyó átutalások februári 22 millió euró bevételi többlete 15 millió euróval marad el a tavaly februárban regisztrált értéktől.

Februárban a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 611 millió euró beáramlást mutatott. Tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetések értéke (részvény és egyéb részesedés, valamint az újrabefektetett jövedelem) a magyar befektetők 6 millió euró külföldre irányuló és a külföldi befektetők 293 millió euró, Magyarországra irányuló tőkebefektetésének eredményeként alakult ki. A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió befektetéseknél jelentkező nettó forgalom 324 millió euró forrásbeáramlást mutatott. 2004. február végén a jegybanki tartalékok értéke 10,6 milliárd euró volt - közölte a jegybank.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK