Üzletvitel szempontjából India a legkockázatosabb

A folyamatos terrorakciók és bombamerényletek miatt üzleti szempontból India és a közel-keleti országok váltak a legkockázatosabb helyszínekké a vállalatok üzletvitele szempontjából - írja a BBC News Online, a világ második legnagyobb biztosítási brókere, az Aon jelentésére hivatkozva.

Az Aon listáján az utóbbi napokban megszaporodó emberrablások és túszejtések miatt ötödik helyre lépett elő Irak, de nagy valószínűséggel rövidesen megelőzi a jelenleg legrizikósabb területnek számító Kasmírt.

A jelentés kiemeli, hogy csak látszólag meglepő India "előkelő" helye a kockázati listán, mivel 2003 februárja és 2004 februárja között több terrormerénylet történt a kontinensnyi országban, mint bárhol másutt a világon.

A vállalatok többsége szerint ugyanakkor Irakban, Kolumbiában és Szaúd-Arábiában sokkal kockázatosabb az üzleti tevékenység folytatása, mint Indiában. Olyan nagy cégek, mint például a Lloyds TSB, a HSBC bankház, vagy a Prudential több ezer munkavállalót foglalkoztatnak itt, elsősorban számítástechnikai és call-center részlegükben.

A veszélyek ellenére a cégek többsége vállalja a kockázatot, és hajlandó megfizetni a magasabb biztosítási költségeket. Szakértők azt tanácsolják az Indiába, és más kockázatosnak minősített országba települő vállalatoknak, hogy bombatámadás ellen is biztosítsák magukat, kevésbé frekventált helyszínre telepítsék irodáikat, sőt lehetőség szerint logóikat se használják feltűnő helyen - írja a BBC News Online.