Ismét vizsgálódnak az amerikai húsellenőrök

Április 12-19. között Magyarországon vizsgálódnak az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) élelmiszer-biztonsági hivatalának auditorai, hogy ellenőrizzék az Egyesült Államokba irányuló húsexportra elfogadott üzemeket - tájékoztatták a Világgazdaságot a budapesti amerikai nagykövetségen.

Az USA az év elején függesztette fel a Magyarországról származó húsipari termékek behozatalát, mivel korábban a hazai cégeknél súlyosnak ítélt élelmiszer-biztonsági hiányosságokra bukkantak.

Korábban hét magyar húsipari üzem szerepelt az amerikaiak által elismert exportlistán, vagyis e cégek szállíthattak termékeket az USA-ba. E társaságok egy részét ellenőrzik most. Nagykövetségi tájékoztatás szerint különösen a sertéshúsok, a hőkezelt sertéshúskonzervek és a Pick szalámi vizsgálatára lehet számítani. Az auditorok ellenőrzik a kiválasztott üzemek berendezéseit, felszerelését, működését. A felhasznált állatok minden lényeges részéből mintákat vesznek, és megvizsgálják ezek mikro-biológiai tulajdonságait.

A mostani auditálásról szóló jegyzőkönyvet az amerikaiak egyeztetik majd a magyar féllel, és döntésükről tájékoztatják a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot. Ennek alapján a magyar hatóságoknak joguk lehet annak kihirdetésére, hogy az érintett üzemek visszakapták-e exportjogukat - írja a Világgazdság.

Szanyi Tibor, az agrártárca politikai államtitkára az ügyben szerdán is tárgyal az USA élelmiszer-biztonsági szolgálatának szakértőivel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK