Kuba 13 millió dollárért vesz gabonát Amerikától

A kubai kormány 13 millió dollár értékű megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal élelmiszer és mezőgazdasági termények szállításáról. Három napon keresztül 300 amerikai mezőgazdasági szakember tárgyal Havannában, és reményeik szerint összesen 100 millió dollár értékű megrendeléssel térhetnek haza - írja a BBC News Online.

A Kubát sújtó négy évtizedes amerikai embargó alól kizárólag egyes mezőgazdasági áruk jelentettek kivételt. A kubai mezőgazdasági importőrcég, az Alimport által szervezett találkozón a legnagyobb értékű szerződést egy Illinois-i cég kötötte, amely 8,9 millió dollár értékben szállíthat kukoricát a szigetországba.

2000 óta Kuba fokozatosan növelte az embargó alá nem eső termények importját, és azóta a két ország közötti mezőgazdasági áruszerződések összértéke eléri a 4230 millió dollárt - derül ki az Amerikai-kubai Kereskedelmi és Gazdasági Tanács adataiból. A legnagyobb mennyiségben búzát, kukoricát, rizst szállítottak Kubába az Egyesült Államokból, de kötöttek megállapodást tojás-, faanyag- és marha-importra is - írja a BBC News Online.