Haladékot kaptak a feldolgozóüzemek az uniós felkészülésre

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság újabb magyarországi élelmiszeripari üzemeknek adott egyéves átmeneti mentességet az uniós élelmiszer-biztonsági követelmények teljesítése alól - írja pénteki számában a Világgazdaság.  
Vágólapra másolva!

A brüsszeli bizottság döntése értelmében 21 tej- és 15 húsüzem nyerte el az átmeneti mentességet. Sirman Ferenc, a Tej terméktanács igazgatója a lapnak elmondta, hogy a tejiparban eredetileg nem volt derogációs lista, mert az üzemek vállalták, hogy a csatlakozásig felkészül az uniós követelmény-rendszerre.

Az ágazatban jelenleg 57 cég működik 85 üzemmel. A szaktárca három kategóriára - már megfelelt, bezárásra váró és változtatásokra szoruló de életképes vállalatokra - osztotta a cégeket. A most mentességet kapott 21 társaság ez utóbbi kategóriába tartozhat.

A Vágóállat és Hús Terméktanács részéről Zádori László titkár szerint az ágazat szempontjából alapvetően jó, hogy a cégek haladékot kaptak a felkészülésre, de továbbra is bizonytalan, hogy az uniós csatlakozás miatt a jelenleg Magyarországon működő 300-330 feldolgozóüzemből hányat kell bezárni - írja a Világgazdaság.