Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön bejelentette, hogy változatlanul 2,0 százalékos hagyja irányadó kamatminimumát. A valutauniós jegybank alapkamata tavaly június óta nem változott.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke indoklásként elmondta, hogy a bank várakozása szerint folytatódik a gazdaság fellendülése az euróövezetben, de a javulás fokozatos. Az EKB, korábbi közlések szerint, idén 1,6 százalékos, jövőre 2,4 százalékos átlagos GDP-növekedést vár az euróövezetben, a tavalyi 0,4 százalék után. Trichet szerint az euróövezetben középtávon továbbra is árstabilitás várható, még akkor is, ha az olaj ára többletnyomást okoz, fölfelé.

Az EKB nem változtatott az eddigi értékelésén: minden lehetőséget számításba vesz, pénzügypolitikájának irányultsága semleges, éppen úgy, mint a múlt hónapban - mondta Trichet a Helsinkiben tartott sajtóértekezletén.

Csütörtökön a brit központi bank negyed százalékponttal 4,25 százalékra emelte az irányadó, kéthetes repokamatát, tekintettel a jó gazdasági növekedést kísérő néhány jelenségre, amelyet a bank alkalmasnak ítél az infláció gerjesztésére.

Az amerikai Fed kedden még változatlanul, 1,0 százalékon hagyta az irányadó napikamatát, de helyzetértékelésében éreztette, hogy közeleg a kamatemelés ideje. Az amerikai gazdaság növekedésének üteme ugyancsak sokkal gyorsabb, mint az euróövezetben.

Csütörtök délután az euró 1,2106 dollár volt a londoni bankközi devizapiacon. Az EKB kamatdöntése előtt 1,2112 dollárt ért a közös valuta egysége.