A vártnál gyorsabban nőtt az eurózóna gazdasága

Az eurózóna gazdasága az idei év első negyedében 0,6 százalékkal haladta meg 2003 utolsó negyedévét - hozták nyilvánosságra előzetes becslésként pénteken Brüsszelben. Az övezet együttes GDP-je az egy évvel korábbit 1,3 százalékkal múlta fölül.

Az Eurostat által kiadott adat kedvezőbb lett a közgazdászok előzetes várakozásánál, akik 0,4 százalékos negyedévi és 1 százalékos éves szintű gazdasági növekedésre számítottak. Az EU statisztikai hivatala becslést adott ki a már 25 tagországos EU gazdaságára is, amely szerinte 2003. utolsó negyedéhez képest 0,6 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 1,6 százalékkal nőtt az idei első negyedévben.

Az Egyesült Államok GDP-je az idei első negyedében a megelőzőhöz képest 1 százalékkal gyarapodott, míg az egy évvel korábbit 4,9 százalékkal múlta felül - emlékeztet a brüsszeli jelentés. Az EU brüsszeli bizottsága pénteken közölte, hogy változatlanul fenntartja az idei év második negyedévére az eurózóna gazdaságára adott 0,3-0,7 százalék közötti növekedési előrejelzését, és némi gyorsulásra számít a harmadik negyedévben: 0,4-0,8 százalék közötti együttes GDP-növekedést vár.

KAPCSOLÓDÓ CIKK