Indiában közel 15 százalékkal estek a részvényárfolyamok hétfőn, azon piaci aggodalmak nyomán, amelyek szerint az új kormány lassíthatja a megkezdett gazdasági reformokat. A bombayi értéktőzsdén fel is függesztették a kereskedést, miután az index rekordnak számító 700 pontot esett - írja a BBC News Online.

Az egykori miniszterelnök, Radzsiv Gandhi özvegye, Sonia Gandhi vezette Kongresszus Párt meglepetésszerű győzelme után kereskedők és befektetők egyaránt félelmeiknek adtak hangot, hogy az előző kormány által megkezdett gazdasági és politikai reformok megrekednek. Nehezíti a győztes helyzetét az is, hogy a két legjelentősebb indiai kommunista párt hétfőn bejelentette: nem lép kormánykoalícióra a parlamenti választásokon győzelmet szerzett Kongresszus Párttal, ugyanakkor kívülről támogatják a kormányt.

Forrás: EPA
Sonia Gandhi

A hétfői kereskedési nap első néhány percében a bombayi értéktőzsde 30 legfontosabb részvényét tömörítő indexe 553,29 pontot vesztett értékéből és így a lélektaninak mondott 5000 pontos határ alá esett. Ezt követően felfüggesztették a kereskedést a börzén, de miután újraindult, további 200 pontot zuhant az index, így újabb felfüggesztésre lehet számítani.

Elemzők szerint a tőzsdei zuhanást az okozta, hogy külföldi intézményi befektetők - amelyek összesen mintegy 10 milliárd dollárt invesztáltak az indiai részvénypiacokba - nagy mennyiségben kezdték eladni papírjaikat.

Az elmúlt években a befektetők igen nagy bizalommal tekintettek Indiára, most azonban legtöbbjük aggódik az új kormány szándékaival kapcsolatban, és a kivonulást fontolgatják az indiai piacról - mondta a BBC News Online-nak Debasish Basu vezető elemző.

A Kongresszus Párt vezetői sietve igyekeznek megnyugtatni a befektetőket, hogy mindenképpen megőrzik a részvénypiacok stabilitását, de szigorú intézkedéseket léptetnek életbe a részvényárakat befolyásoló spekuláció ellen.

Sonia Gandhi személyében a Nehru-Gandhi dinasztia negyedik tagja jutott a hatalom csúcsára. Az olasz származású, ráadásul keresztény politikusasszony bírálói azt vetik szemére, hogy választási beszédeiben elhangzott ígéreteinek többsége mögött nincs valós tartalom. A választások előtt a szakértők többsége az addig kormányzó hindu nacionalista Baratija Janata párt győzelmére számított. Az előző koalíció idején jelentősen megerősödött a korábban ingatag lábakon álló indiai gazdaság, és normalizálódott az ország kapcsolata a szomszédos Pakisztánnal - írja a BBC News Online.