Túl óvatosnak és nehezen finanszírozhatónak tartja Járai Zsigmond, az MNB elnöke a kormány múlt héten bejelentett, középtávú gazdaságpolitikai programját. A jegybankelnök szerint az idei GDP-arányos deficitcél nem teljesíthető újabb költségvetési megszorítás nélkül. A jegybank ezzel együtt nagyobb növekedésre és kisebb inflációra számít.

A megbomlott gazdasági egyensúly lassú helyreállítására tett óvatos kísérletnek nevezte a kormány konvergencia programját Járai Zsigmond a távirati irodának nyilatkozva. "A program pozitívuma, hogy jobban teljesíthető, mint a korábbi tervek voltak" - mondta az MNB elnöke, aki szerint komoly kockázatot jelent a kabinet tervének finanszírozhatósága, és a 2004-es induló állapotra vonatkozó mutatók - 4,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány és a 6 százalékos infláció - teljesítése.

Ezek mellett a középtávú gazdasági program legfőbb hibája, hogy nem tartalmaz lényeges és gyökeres reformokat, túlzottan óvatos az újraelosztás csökkentésében és magas folyó fizetési mérleg hiánnyal számol - mondta a jegybankelnök.

A programban szereplő monetáris célok megfelelnek az MNB feltételezéseinek, és összhangban vannak az euró 2010-es bevezetéséhez szükséges programmal - közölte Járai Zsigmond.