Idén 160 milliárdot fizetünk az EU-kasszába

Magyarország az Európai Unió költségvetésébe az idén várhatóan 33 milliárd forint vámbefizetést teljesít, az áfa, illetve a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) alapú befizetésként pedig további 124,3 milliárd forintot utal át az EU büdzséjébe - mondta Bathó Ferenc, a Pénzügyminisztérium főcsoportfőnöke az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága európai integrációs albizottsága hétfői ülésén a Parlamentben.

A magyar állam az átutalásokat havonta egyenlő részletekben teljesíti - ismertette a főcsoportfőnök. Bathó Ferenc elmondta: az európai uniós befizetéseket egyrészt az adott tagország vámbevételei alapján vetik ki, amelyeknek 75 százalékát kell az EU költségvetésébe átutalni. Ezen kívül az áfa-befizetések, illetve az GNI adja egy bizonyos részét a hozzájárulásoknak, valamint az úgynevezett brit korrekció járul hozzá a teljes befizetési összeghez. Emellett ugyan 2004-ben Magyarországnak még nem kell ilyen befizetést teljesítenie, de 2005-től az EU-s befizetések része lesz az úgynevezett cukorilleték is - mondta el Bathó Ferenc.

Bathó Ferenc elmondta: idén az áfa-alapú hozzájárulás mintegy 20 milliárd forintot jelent majd, a bruttó nemzeti jövedelem, a GNI alapú hozzájárulás több mint 92 milliárd forintot tesz ki, a brit korrekcióra pedig 10,2 milliárd forintot kell fordítania az országnak.

Kérdésekre válaszolva a főcsoportfőnök közölte: az ez évi EU-s hozzájárulást 262,5 forint/euró árfolyamon számították ki, mert azt mindig a befizetés előtti év decemberében állapítják meg. A befizetéseket egészen addig forintban kell teljesítenie Magyarországnak, amíg az ország nem tartozik az eurózónába. 2005-ben mintegy 45 milliárd forintot kell befizetni a közös büdzsébe a vámok alapján, a többi hozzájárulás pedig hozzávetőleg 200 milliárd forint lesz. Ez az összeg a következő évben már tartalmazza a cukorilletéket is, ami 6 milliárd forint körüli összeg.

Nem lesz nettó befizető az ország

Magyarország az uniós be- és kifizetések egyenlegére vonatkozóan a legrosszabb esetben is jelentős aktívummal zárja az évet - derül ki a Pénzügyminisztérium [origo]-hoz eljuttatott közleményéből, amelyben a Magyar Nemzet egy cikkére reagál.

Magyarország 2004-es európai uniós költségvetési szaldója egyedül a pályázati úton lehívható uniós támogatások nagyságától függ. A minél nagyobb siker érdekében többek között a pályáztatási folyamat felgyorsítására, az önkormányzatok uniós fejlesztési projektjeihez szükséges saját forrás kiegészítésére, továbbá a tenderlehetőségekről szóló, közérdekű és gyakorlatias útmutató összeállítására születtek intézkedések.

A Magyarország számára biztosított uniós források meghatározásakor figyelembe kell venni, hogy az idei közvetlen termelői támogatások közel 80 milliárd forintos összege biztos támogatásnak tekinthető, azonban a közösségi szabályok szerint csak 2005-ben utalja át az Európai Unió.