Több olajat termel Szaúd-Arábia

Napi 800 ezer hordóval növeli olajtermelését Szaúd-Arábia - jelentette be hivatalosan a királyság, miután a gazdaságilag legfejlettebb G7 államok vezetői vasárnapi, New York-i találkozójukon erre kérték a világ olajtermelőit. Egy nappal korábban az OPEC még nem volt hajlandó növelni kitermelését.

Az OPEC legjelentősebb tagállama, Szaúd-Arábia vasárnap bejelentette: napi 800 ezer hordóval, 9,1 millióra növeli napi olajtermelését annak ellenére, hogy szombaton az OPEC-tagországok olajminiszterei nem emelték a szervezett kibocsátási kvótáját. Szaúd-Arábia már korábban jelezte: a rendkívül magas világpiaci olajár csökkentése érdekében az olajkartell napi termelését 2-2,5 millió hordóval kellene növelni.

A világ olajszükségletének harmadát biztosító OPEC számos tagállama már tiltakozott a szaúdi lépés ellen; Líbia olajminisztere szerint például Szaúd-Arábia nem dönthet egyedül a termelés bővítéséről.

A szaúdi döntés bejelentés után csökkenésnek indult az olaj világpiaci ára: New Yorkban az amerikai alaptípus hordója 39,5 dollárba került az egyí héttel korábbi - sokéves rekordot jelentő - 41,85 dollár után. A londoni árutőzsdén a Brent alaptípus ára hétfő reggel 36 dollár volt hordónként.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK